Η κυβέρνηση κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για την αποτροπή ακραίας κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ορθώς πάσχισε να διατηρήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά η ζυγαριά γέρνει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, πριν ακόμα αρχίσει η νέα οξεία κρίση. 

Στις κρίσιμες ώρες είναι αυτονόητη η εθνική συσπείρωση, αλλά προφανέστατη είναι και η ανάγκη αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι οιωνοί είναι μάλλον ζοφεροί. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χρήσιμο να ληφθούν υπόψη πέντε κρίσιμες αλήθειες που παραγνωρίζονται με σκοπό την -για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- ωραιοποίηση της κατάστασης: 

ΠΡΩΤΟΝ, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας αντιμετώπισαν επιτυχώς την κρίση στον Έβρο το Μάρτιο του 2020. Ωστόσο η, μέχρι πρότινος, μείωση των ροών εισόδου προσφύγων και οικονομικών μεταναστών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην απόφαση της Άγκυρας να μην επαναλάβει παρόμοιες υβριδικές επιθέσεις για όσο διάστημα χρειαζόταν να αποκαταστήσει αποτελεσματική συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον αναβίωσης του Μεταναστευτικού για τον πρόσθετο λόγο ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να απαλλαγεί από το βάρος των μεταναστών για εκλογικούς λόγους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τα προβλήματα γήρανσης μεγάλου μέρους των μονάδων επιφανείας του, αποδείχθηκε νικηφόρο στην αντιπαράθεση του καλοκαιριού του 2020 με επίκεντρο το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις». Όμως ο επίλογος γράφτηκε με την -υπό πρωθυπουργική έγκριση- δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας βρίσκεται στα 6 ν.μ. Πρόκειται για διπλωματικό δεδικασμένο που θα επικαλεστούν σύντομα αφενός η Τουρκία προς διευκόλυνση της επιθετικότητάς της και αφετέρου σύμμαχοι και εταίροι για τη δικαιολόγηση της αδράνειάς τους.

ΤΡΙΤΟΝ, διαψεύστηκαν οι αναλύσεις του κ. Μητσοτάκη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελούν ενεργειακή πηγή περασμένων εποχών για τα οποία δεν υπάρχει λόγος προστριβών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η εκτίμηση ήταν από την αρχή λανθασμένη, γιατί ισοδυναμούσε με ελληνική παραίτηση από αυταπόδεικτα δικαιώματα υπό τουρκική αμφισβήτηση. Η δε ουκρανική κρίση απέδειξε ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα κάθε σοβαρού κράτους. Ιδίως όταν βρίσκεται υπό διαρκή εξωτερική απειλή. Ακόμα και ο κ. Ν. Δένδιας, παρά τη γενικά επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, παρασύρθηκε κάποια στιγμή στη λογική του κ. Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τις ανεδαφικές θεωρίες του Πρωθυπουργού. Επομένως, δεν φταίει μόνον ο κ. Στόλτενμπεργκ, όταν ακολουθεί φανατικά το δόγμα Λουνς περί ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά θέματα.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, είναι καλό να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τη στάση του διεθνούς παράγοντα αν -ο μη γένοιτο- υπάρξει ένοπλη αντιπαράθεση με την Τουρκία ή αν οι  δύο πλευρές φτάσουν στα όρια της σύγκρουσης, όπως τον Αύγουστο του 1976, το Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996. Δεν είναι μόνον η Γερμανία που ήδη ακολουθεί το ψυχρό «βρείτε τα», αλλά σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. τα οποία θα καλέσουν τις δύο πλευρές σε διάλογο. Ακόμα και η φιλική Γαλλία, κατά την τρέχουσα περίοδο, αποδίδει έμφαση στις επαφές με την Τουρκία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανάγκης διατήρησης της ενότητας του ΝΑΤΟ. 

ΠΕΜΠΤΟΝ, με τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στις 13 Μαρτίου 2022, ο Πρωθυπουργός έπεσε στην παγίδα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έκτοτε επικαλείται -χωρίς διάψευση- ό,τι θέλει για τα μεταξύ τους συζητηθέντα. Ο κ. Μητσοτάκης, με την άσκηση «προσωπικής διπλωματίας» σε απόσταση από το υπουργείο Εξωτερικών και έμπειρα στελέχη της Κεντροδεξιάς, υποσχέθηκε στον κ. Ερντογάν -σαν να μη συνέβαινε τίποτα- τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το φθινόπωρο μετά από ένα ανέφελο καλοκαίρι. Χωρίς να αξιώσει, προς προστασία του ιδίου και της χώρας, την έκδοση ανακοινωθέντος ή την πραγματοποίηση κοινών δηλώσεων, ώστε η ατζέντα να έχει περιγραφεί και να μην μπορεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος να επικαλείται όσα αληθή ή ψευδή επιθυμεί περί διμερούς διαλόγου. 

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, η αμερικανική πλευρά έμεινε μάλλον έκπληκτη, όταν ο κ. Μητσοτάκης, πέραν της τουρκικής επιθετικότητας που έθεσε στον πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, του περιέγραψε ως ικανοποιητική τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης! Επομένως, απορεί κανείς γιατί ο Πρωθυπουργός δεν αποκαλύπτει δημοσίως περισσότερα στοιχεία και αφήνει τον κ. Ερντογάν να δίνει τη δική του εκδοχή. Είναι δυνατό να αγνοεί ότι ο κ. Ερντογάν θα ισχυριστεί τα ίδια και χειρότερα τις ώρες μιας θερμής κρίσης και μετά από αυτήν;

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” την 1η Ιουνίου 2022