Του Ιωάννη Σ. Λάμπρου

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας δήλωσαν την αγάπη για την πατρίδα τους, συμμετέχοντας στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αναφορικά με το ζήτημα της  ονομασίας των Σκοπίων. Παράλληλα, έκδηλη ήταν η συγκίνηση, για το θάνατο του Σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου.

Φυσικά, μπορεί κάποιος να επισημάνει πως οι ίδιοι συμπατριώτες μας που κατέκλυσαν τους δρόμους, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, είχαν τα προηγούμενα χρόνια ψηφίσει κατ’ εξακολούθηση, κόμματα, κυρίως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν, εδώ και αρκετά χρόνια, αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία, άρα και τον όρο Μακεδονία. Δεν υπήρξε κάποιο συλλαλητήριο, όταν το 1993 η ελληνική τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία, FYROM, ως προσωρινή ονομασία της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, τα λόγια συμπαράστασης (και εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ καλοί σε αυτά) στις οικογένειες των κατά καιρούς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που σκοτώνονται εν ώρα καθήκοντος, όσο και οι σημαίες στα συλλαλητήρια δεν μεταφράζονται σε έμπρακτη, ουσιαστική βοήθεια στην πατρίδα. Αποτελούν υγιή αντίδραση η οποία, όμως, δεν προχωρά πέρα από το επίπεδο των συμβολισμών.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.