Ξεκινά ο νέος χρηματιστηριακός προεδρικός κύκλος
Του Σέργιου Μελαχροινού
Στη φωτογραφία ο Ντ. Τραμπ και ο Τζ. Μπάιντεν (δεξιά), εκατέρωθεν του πρώην προέδρου Μπ. Ομπάμα, κατά την ορκωμοσία του Ιανουαρίου 2017.
Στην αμερικανική αγορά μετόχων, η προεδρική τετραετία χαρακτηρίζει ένα χρηματιστηριακό κύκλο. Έχοντας καταγράψει τα στατιστικά δεδομένα της αγοράς από το 1833, οι αναλυτές έχουν παρατηρήσει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές στην αγορά που πλέον αποτελούν αυτό που ονομάζουμε «Προεδρικό Κύκλο».
Η βασική αρχή του κύκλου είναι ότι, συνήθως, κατά τα δύο πρώτα έτη της προεδρικής θητείας ο δείκτης S&P 500 έχει χαμηλότερη απόδοση συγκριτικά με τα δύο τελευταία. Το πρώτο έτος θεωρείται το πιο πιθανό να παρουσιάσει τη χειρότερη απόδοση σε σχέση με το δεύτερο, αλλά και σε σχέση με τα υπόλοιπα τέσσερα. Το σενάριο αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, εάν έχουμε αλλαγή Προέδρου. Η αγορά «δοκιμάζει» στην αρχή της τετραετίας τον νέο Πρόεδρο και εκείνος ικανοποιεί την αγορά προς το τέλος της θητείας του, για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Το διάστημα ανάμεσα στις εκλογές και το τέλος του έτους είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς συμπίπτουν αφενός το τέλος του προεδρικού κύκλου και αφετέρου η «στήριξη» στην αγορά στο τέλος του έτους που συνήθως οι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις. Το 2020 έχει και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα,: τη πανδημία και τις επιπτώσεις του δεύτερου -και μάλιστα χειμερινού- κύματος.
Η οποιαδήποτε πρόβλεψη από εμάς για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι αδύνατη και αυτό, κυρίως, λόγω της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων του 2016. Επίσης, δεν νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρώνουν οι επενδυτές τις ελπίδες ή τις ανησυχίες τους γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τη μέση τιμή των ποσοστών που έδιναν οι δημοσκοπήσεις το 2016 στον κ. Ντ. Τραμπ και στη κα. Χ. Κλίντον. Παρά το γεγονός ότι η κα. Κλίντον ήταν σταθερά μπροστά από τον Ιούλιο έως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τελικά νικητής ήταν ο κ. Τραμπ. Επίσης, παρατηρούμε ότι, δημοκοπικά, είχε καταγραφεί ένα κλείσιμο της διαφοράς το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο παρά το σταθερό προβάδισμα των 6 ποσοστιαίων μονάδων που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.

Το 2020 η εικόνα έχει μια βασική διαφορά. Ο κ. Τζ. Μπάιντεν προηγείται σταθερά από το Σεπτέμβριο του 2019 με τη διαφορά να κυμαίνεται από 4 έως τις 10 ποσοστιαίες μονάδες που είχαμε τον Ιούλιο. Από τότε η διαφορά μικραίνει και τη στιγμή που γράφαμε αυτό το άρθρο η τιμή ήταν 6,6%. Με βάση την εμπειρία του 2016, μπορούν να συμβούν τα πάντα. Θα μπορούσε να κλείσει η διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες ή στην καταμέτρηση των ψήφων να έχουμε άλλο αποτέλεσμα από ότι τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί, φυσικά, να συμβεί το αντίθετο και αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιωθούν.

Εμάς, ως επενδυτές στη συγκεκριμένη συγκυρία, μας ενδιαφέρει να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας έντονης μεταβλητότητας των τιμών την περίοδο πριν και μετά τις εκλογές. Επίσης, αν καταστεί δυνατό, πρέπει να έχουμε τα μετρητά, για να εκμεταλλευτούμε τυχόν ευκαιρίες.
Η αγορά θεωρούσε ότι το 2020 , λόγω των εκλογών, οι τιμές των μετοχών θα παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή, αρχικά, δεν επιβεβαιώθηκε λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια όμως οι μετοχές αντέδρασαν υπερβολικά αισιόδοξα, καταγράφοντας νέα υψηλά.
Η σημερινή τεχνική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μάλλον φτάσαμε σε υπεραγορασμένα επίπεδα και οι τιμές «ξεφουσκώνουν». Η ανοδική εικόνα οφείλεται περισσότερο στις εταιρείες τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα αποδόσεων που δείχνει ότι, από την αρχή του έτους, πρωταγωνιστές της ανόδου είναι οι εταιρείες τεχνολογίας με κέρδη 22,14%. Αντίθετα, οι βιομηχανίες έχουν υποχωρήσει κατά 6,49% . Εξαιρετικά αρνητική είναι η εικόνα του κλάδου των εταιρειών του αμυντικού τομέα, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά -30,21%.
Στο παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε το ETF του κλάδου Άμυνας και Αεροναυτικής με την πράσινη γραμμή, ενώ με τις κόκκινα και μαύρες μπάρες αποτυπώνεται ο δείκτης S&P 500. Στο κάτω μέρος του γραφήματος, αποτυπώνεται με μορφή διαγράμματος πώς αποδίδει ο κλάδος των εταιρειών άμυνας σε σχέση με τη συνολική αγορά. Είναι ευδιάκριτο ότι ο κλάδος δεν ακλούθησε την πορεία της αγοράς.
Αυτό μπορεί να μας ενόχλησε, αλλά η αγορά μας έκανε και ένα δώρο. Έχει δείξει πλέον ξεκάθαρα τα επίπεδα που οι τιμές των εταιρειών αυτών έχουν προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο και πλέον μια δεύτερη επίσκεψη κοντά στα επίπεδα αυτά θα πρέπει να μας κινήσει την προσοχή!