Τρεις σημαντικές επιτυχίες κατέγραψε, εντός του Σεπτεμβρίου, το μαχητικό πολλαπλού ρόλου F-35 παρά το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας ενός αεροσκάφους δοκιμών (χωρίς ανθρώπινες απώλειες) την τελευταία ημέρα του μήνα, η οποία πάντως ήταν η πρώτη από την έναρξη των δοκιμών του το 2006 και την πτητική αξιολόγησή του από τη USAF το 2011.

Ως σημαντικές επιτυχίες καταγράφονται η πρώτη επιχειρησιακή-πολεμική χρήση του κατά (μη διευκρινιζόμενου) στόχου στο Αφγανιστάν, η πρώτη προσνήωσή του στο βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth, καθώς και η πρώτη υπογραφή συμβολαίου, με την USAF, σε τιμή κατώτερη των 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αεροσκάφος.

Η αποστολή στο Αφγανιστάν, στις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε από μαχητικό της έκδοσης F-35B του Σώματος Πεζοναυτών και το μόνο που διέρρευσε προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν ότι το πλήγμα ήταν κατά «σταθερού στόχου για την υποστήριξη χερσαίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και θεωρήθηκε επιτυχές». Το F-35B, που ως γνωστόν είναι καθέτου απονήωσης και προσνήωσης, είχε ως «βάση» του, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το USS Essex (κλάσης Wasp) που έπλεε στα διεθνή ύδατα, σηματοδοτώντας αύξηση της, ούτως ή άλλως, μεγάλης ισχύος πυρός των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μία ημέρα αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου, η RAF και το Royal Navy «συνεόρτασαν» τη μεγάλη επιτυχία της προσνήωσης και, λίγη ώρα μετά απονήωσης, ενός F-35B στο νέο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth. Ήταν όχι μόνον η πρώτη προσνήωση του συγκεκριμένου αεροσκάφους, αλλά και η πρώτη οποιουδήποτε τύπου μαχητικού σε αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια (το τελευταίο ήταν ένα Harrier στο αεροπλανοφόρο Ark Royal, το 2000). Η Βρετανία, που μεταξύ άλλων προβάλλει το γεγονός ότι η Ε.Ε. θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό -αμυντικά- από την ίδια ακόμα και μετά το Brexit, θα διαθέτει, από το 2020, σε επιχειρησιακή χρήση και δεύτερο αεροπλανοφόρο, το Prince of Wales.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.