Του Αλέξανδρου Τάρκα

Η κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη του έτους και ανεξάρτητα από τις -προεκλογικού χαρακτήρα- εσωτερικές εξελίξεις, θα διαχειριστεί μια βαριά διπλωματική ατζέντα σε όλα τα μέτωπα: οι απαιτήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν για μεταβολές καίριων σημείων της ελληνικής νομοθεσίας σε σχέση με τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, οι φήμες για επικείμενη πρόταση της Άγκυρας περί διαπραγμάτευσης-«πακέτο» για το Αιγαίο και την Κύπρο, οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το διάλογο στη Μεγαλόνησο και η μετέωρη Συμφωνία των Πρεσπών συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό που θα απαιτήσει ορθό σχεδιασμό και προσεκτικές αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με ξένους ηγέτες, στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, ειδικά, ως προς τη στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ. Αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, το Νοέμβριο, η ελληνική πλευρά διατηρούσε την ελπίδα σημαντικών συναντήσεων μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, παρά τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και τα επανειλημμένα αιτήματα για έστω ένα «photo opportunity» με τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς δεν ικανοποιήθηκαν.

Αντίθετα, ο κ. Πενς βρήκε χρόνο για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ και η ελληνική πλευρά παραπέμφθηκε για στήριξη, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με πιθανούς επενδυτές, στον υπουργό Εμπορίου Γ. Ρος, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την πρόσφατη ΔΕΘ από την οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επίσης απείχε παρά τις ελπίδες της Αθήνας. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να συνδυάσει την επίσκεψη Πενς στη ΔΕΘ με πανηγυρική τελετή ανανέωσης της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά σειρά νομικών θεμάτων και η πολύμηνη ασάφεια για την ετήσια ή μεγαλύτερη ανανέωση των ρυθμίσεων για τη Σούδα δεν επέτρεψαν την ικανοποίηση του αιτήματος. Μόνον ο κ. Κοτζιάς βρήκε θετική ανταπόκριση στο αίτημα συνάντησης με τον ομόλογό του Μ. Πομπέο εντός των επόμενων εβδομάδων.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.