Επιμέλεια: Γιώργος ξ. Πρωτόπαπας

Την ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζουν δύο κορυφαίοι Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για κατασκοπεία, επειδή αποκάλυψαν, σε μια σειρά από άρθρα τους, ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας εξοπλίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές αντάρτες στη Συρία.

Οι δύο δημοσιογράφοι της ιστορικής Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ (διευθυντής της εφημερίδας) και Ερντέμ Γκιουλ (διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας) προφυλακίστηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2015 κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά που ανήκουν στην τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας. Κατηγορήθηκαν για συνέργεια σε τρομοκρατία και για το αδίκημα της δημοσίευσης εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών. Επιπλέον, οι Ντουντάρ και Γκιούλ κατηγορούνται ότι είναι και μέλη της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης FETO.

Το επίμαχο βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Cumhuriyet έδειχνε Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν φορτηγά γεμάτα κιβώτια που είχαν όπλα και πυρομαχικά, τα οποία έστελνε η ΜΙΤ στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014