Τούρκοι ακροδεξιοί – Γκρίζοι Λύκοι στήνουν ορμητήρια σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις
Στη φωτογραφία ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ακούγεται παράδοξο αλλά η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση σήμερα στη Γερμανία δεν είναι γερμανική αλλά… τουρκική. Και τα εκτεταμένα επεισόδια ακροδεξιάς βίας που έζησε η Βιέννη μόλις τον περασμένο Ιούνιο – όταν άνδρες χούλιγκανς επιτέθηκαν σε γυναίκες διαδηλώτριες κουρδικής καταγωγής – δεν ήταν έργο Αυστριακών «αρίων» αλλά… Τούρκων δεύτερης και τρίτης γενιάς (Αυστριακών πολιτών τουρκικής καταγωγής, για να είμαστε ακριβείς). Κι όταν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, Γάλλοι αρμενικής καταγωγής δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις στους δρόμους του Ντεσίν-Σαρπιέ κοντά στη Λυών, οι δράστες δεν ήταν οπαδοί της Μαρίν Λεπέν αλλά Τούρκοι ακροδεξιοί οπλισμένοι με μαχαίρια, σιδερολοστούς και τουρκικές σημαίες. Μεταξύ αυτών και ο 23χρονος Αχμέτ Σετίν, ο φερόμενος ως αρχηγός των Γκρίζων Λύκων (Loups Gris) στην ευρύτερη περιοχή της Λυών, που έχει εν τω μεταξύ συλληφθεί και βρίσκεται πλέον στη φυλακή.
Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος 23χρονος είχε πάρει μέρος και σε δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος με το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Ισότητας και Δικαιοσύνης (“Parti Egalité et Justice” – PEJ). Ο λόγος για μια παράταξη που ξεκίνησε να διεκδικεί ρόλο στα γαλλικά κοινά σχετικά πρόσφατα (το 2015) ως… παράρτημα του ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Σημειωτέον πως την ίδια χρονιά (2015), θα έκανε την εμφάνισή της και η – επίσης προσκείμενη στο καθεστώς Ερντογάν – ισλαμοσυντηρητική πολιτική παράταξη Denk στην Ολλανδία.
Εδώ και χρόνια ωστόσο, με έδρα το Στρασβούργο, λειτουργεί και μια άλλη τουρκικών καταβολών μη-κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία COJEP (“Conseil pour la Justice l’Egalité et la Paix”), μια «ΜΚΟ» συσταθείσα από οπαδούς του AKP που εμφανίζεται πια να λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι» του καθεστώτος Ερντογάν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, υπό την προεδρία του γνωστού στη γαλλική δικαιοσύνη Αλί Γκεντίκογλου, που έχει βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν να εμπλέκεται ως κατηγορούμενος σε υποθέσεις απειλών. Υπενθυμίζεται ότι στο Στρασβούργο είχε δεχθεί φραστική επίθεση από οπαδούς του Ερντογάν και ο φυγάς Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ πίσω στα τέλη του 2017.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η COJEP διατηρεί σήμερα «15 παραρτήματα σε ευρωπαϊκές χώρες». Η περίπτωση της συγκεκριμένης «ΜΚΟ» φέρνει στο νου και μια άλλη… «πανευρωπαϊκή» οργάνωση προώθησης των τουρκικών συμφερόντων: την καλούμενη «Διεθνή Ένωση Δημοκρατών – Union of International Democrats – UID» (πρώην «Union of European Turkish Democrats» – UETD) που φέρεται να διατηρεί γραφεία-αντιπροσωπείες σε συνολικά 17 χώρες, έχοντας όμως ως βάση-ορμητήριο τη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα την Κολωνία.
Με έδρα την Κολωνία ωστόσο, δραστηριοποιείται και η διαβόητη «Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων» – DİTİB, μια από τις μεγαλύτερες ισλαμικές ενώσεις της Γερμανίας, υπό την ομπρέλα της οποίας λειτουργούν σήμερα εκατοντάδες (περισσότερα από 950) τεμένη εντός των γερμανικών συνόρων. Η DİTİB – που συνδέεται άμεσα και με την τουρκική κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) – δεν διαχειρίζεται όμως χώρους λατρείας μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία όπου η Τουρκία έχει στείλει περισσότερους από 100 δικούς της ιμάμηδες, με τους εν λόγω χώρους μάλιστα να ξεπερνούν πια σε αριθμό τους 200 και να «πυκνώνουν» ειδικά κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία (Γκραντ Εστ), εκεί δηλαδή όπου έχει την έδρα της και η COJEP (Στρασβούργο). Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αποκτά νόημα και η επίσκεψη-ομιλία που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην πόλη Μυλούζ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, καλώντας τότε ανοιχτά την Τουρκία να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Γαλλίας.

Η DİTİB έχει πάντως βρεθεί κατ’ επανάληψη να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα εντός των γερμανικών συνόρων, με αποτέλεσμα στην πορεία να χάσει και την πρόσβαση που είχε (έως και το 2018) σε κρατική χρηματοδότηση. Ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο δίκτυο ZDF (με τον τίτλο “Wie Erdogan-Kritiker in Deutschland bespitzelt warden”) παρουσιάζει την «Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων» ως «κατάσκοπο» που – ακολουθώντας τις εντολές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MİT) – εντοπίζει, παρακολουθεί και βάζει στο στόχαστρό της όποιον τουρκικής καταγωγής Γερμανό πολίτη τολμά να ασκεί κριτική στο καθεστώς Ερντογάν.
Οι «Τούρκοι» της Γερμανίας υπολογίζεται πως πλέον ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. Συγκριτικά, οι «Τούρκοι» της Γαλλίας υπολογίζονται σε περίπου 500.000 με 1 εκατομμύριο, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλουν ανάλογα με την πηγή.
Οι τουρκικές «ΜΚΟ» είναι, λοιπόν, «μη-κυβερνητικές» μόνο κατ’ όνομα. Η δράση τους θα πρέπει, δε, να αξιολογείται-αναλύεται σε συνδυασμό και με την επίσημη διπλωματική παρουσία της Τουρκίας σε κάθε χώρα. Μόνο στη Γαλλία για παράδειγμα, η Άγκυρα διατηρεί έξι γενικά προξενεία (σε Παρίσι, Λυών, Μασσαλία, Στρασβούργο, Μπορντώ, Νάντη).
Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, της επίσημης πολιτικής-διπλωματικής επιρροής από τη μία πλευρά και των δράσεων στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών από την άλλη (όπου πολίτες ίσον ψηφοφόροι), διαμορφώνει ένα πλαίσιο ικανό να επηρεάσει ακόμη και τη στάση πολιτικών που δεν έχουν «ιστορικό» προσέγγισης με την Τουρκία.
Αρμένιοι της Γαλλίας έχουν κατηγορήσει, για παράδειγμα, ακόμη και την Ρασίντα Ντατί (την προερχόμενη από τον χώρο της γαλλικής Δεξιάς πάλαι ποτέ υπουργό Δικαιοσύνης του Σαρκοζί και ευρωβουλευτή) πως λειτουργεί ως «προπαγανδιστής» υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, ενώ και ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί είχε κατηγορηθεί πως με τις επιλογές του την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών (2002-2004, 2005-2007) πριμοδότησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «χαρίζοντάς» της μεγαλύτερη επιρροή. Άλλα και στη Γερμανία, ο αντικομμουνιστής πάλαι ποτέ ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Φραντς Γιόζεφ Στράους έχει μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που άνοιξε την πόρτα για την «είσοδο» (πολιτικά μιλώντας) των Γκρίζων Λύκων σε Βαυαρία και Φρανκφούρτη.
Συνολικά πάντως, το πολιτικό κατεστημένο στη Γαλλία εμφανίζεται πια να ανησυχεί για την ισλαμιστική/τουρκική επιρροή και δεν τον κρύβει. Ενδεικτική της γαλλικής ανησυχίας, η 244 σελίδων έκθεση («sur les réponses apportées par les autorités publiques au développement de la radicalisation islamiste et les moyens de la combattre») που έδωσε στη δημοσιότητα μόλις τον περασμένο Ιούλιο η γαλλική Γερουσία, μια έκθεση στο πλαίσιο της οποίας η Μουσουλμανική Αδελφότητα (η τόσο αγαπητή στο καθεστώς Ερντογάν αλλά και στο Κατάρ) αποκηρύσσεται πια ανοιχτά ως «ο νούμερο ένα ισλαμιστικός κίνδυνος για τη Γαλλία».
Δεν είναι, όμως, μόνο το ερντογανικό AKP και η Μουσουλμανική Αδελφότητα που διεκδικούν ερείσματα εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και… οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που πλέον ενισχύουν την παρουσία τους επί ευρωπαϊκού εδάφους στρατολογώντας Τούρκους δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς. AKP και MHP, ισλαμιστές και εθνικιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπενθυμίζεται πως έχουν επί της ουσίας ενώσει πολιτικά τις δυνάμεις τους ήδη από το 2017-2018.
Σύμφωνα με το «MENA Research Center», τουλάχιστον 20.000 Τούρκοι υπερεθνικιστές υπάρχουν σήμερα στη Γερμανία και άλλοι περίπου 5.000 στη Αυστρία, με το πλήθος των υποστηρικτών τους μάλιστα να αυξάνεται υπό την αιγίδα οργανώσεων προσκείμενων στους Γκρίζους Λύκους όπως είναι η «ATIB – Avrupa Türk İslâm Birliği», η «ATB» και η «Avrupa Türk Konfederasyon – ADÜTDF» που διατηρεί συνολικά εκατοντάδες «παραρτήματα» στη Γερμανία (κυρίως σε Φρανκφούρτη, Κολωνία) αλλά και στην Αυστρία. Κορυφαίο πόστο στην εν λόγω «οργάνωση-ομπρέλα» με τα πολλά παραρτήματα (ADÜTDF) κατείχε επί σειρά ετών ο νυν βουλευτής του MHP, Τζεμάλ Τσετίν, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί μάλιστα να ανταλλάσσει χειραψία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες το 2018…