Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Μεσογείου
Η ανοχή των ΗΠΑ και ο εκβιασμός της Ευρώπης
Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα
Η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να επιβάλει τη δική της ατζέντα και ένα νέο status quo. Ο εμβολισμός πλοίου του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό και η εκδίωξη του ερευνητικού σκάφους SAIPEM 12000, που φέρει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ από το «τεμάχιο 3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά από απειλή τουρκικού πολεμικού πλοίου θεωρούνται ενδείξεις για περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει, μέχρι στιγμής, τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενος την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να προασπίσει τα -μόνο στα «χαρτιά»- ευρωπαϊκά σύνορά της. Παράλληλα, οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, που παραπέμπουν σε «γάμο συμφερόντων», δίνουν μια ακόμη αφορμή στην κυβέρνηση της Άγκυρας να προκαλέσει ανησυχία σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ως άμεση προτεραιότητα να περιορίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια, να αποτρέψει μια νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και να υπονομεύσει την Ε.Ε. στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της.
Η εξίσωση Ε.Ε. και Τουρκίας καθορίζεται από την παράμετρο που ονομάζεται Ταγίπ Ερντογάν και έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, διατείνεται ότι η χώρα του μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια. Ο Ερντογάν στέλνει, εντέχνως, το δικό του μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: ότι πρέπει να συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις δικές της απειλές, αλλά και να βοηθήσει την Τουρκία να απευθυνθεί στις δικές της.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.