Μήνυμά μέσα από τη φυλακή απηύθυνε ο Φρέντι Μπελέρης. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, απευθύνθηκε στους πολίτες που τον εξέλεξαν, με φόντο τη συγκέντρωση υποστήριξής του στην Αλβανία, όπου ταξίδεψαν για να δώσουν το «παρών» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εχοντας συμπληρώσει 90 ημέρες στη φυλακή, ο Φρέντι Μπελέρης χαρακτηρίζει «συκοφαντική, κατασκευασμένη και ψεύτικη» την κατηγορία σε βάρος του και διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του ότι δεν φοβάται.

Αναλυτικά, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αναφέρει:

«Χειμαρριώτες και Χειμαρριώτισσες ψηλά το κεφάλι. Ενενήντα ημέρες στη φυλακή και δεν υπάρχει στιγμή που να μην είμαι δίπλα σας και να μη σας νιώθω δίπλα μου. 90 ημέρες δεν υπήρξε λεπτό να μετανιώσω για τον αγώνα μας. Δεν υπάρχει λεπτό που να φοβήθηκα. Η ψυχή μου και το φρόνημα δεν φυλακίζονται.

Η Δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα. Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματα μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην παρουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα. Δώσαμε έναν αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα όλων των πολιτών του δήμου Χειμάρρας, Αλβανών και Ελλήνων να ζουν στον τόπο τους με δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες δουλειάς.

Η συκοφαντική, κατασκευασμένη, ψεύτικη κατηγορία, η προφυλάκισή μου και η παρεμπόδιση να αναλάβω τα καθήκοντα του δημάρχου Χειμάρρας είναι άνανδρη. Ομως μην ξεχνάτε λεπτό ότι εμείς κερδίσαμε. Κερδίσαμε τις εκλογές αλλά και κάτι μεγαλύτερο. Τα χρόνια προβλήματά μας υιοθετήθηκαν σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ολοι τώρα γνωρίζουν ότι σε ετούτο τον τόπο ο ισχυρός είναι άδικος και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Ολοι τώρα γνωρίζουν ότι οι Χειμαρριώτες δίνουν έναν πολύχρονο, δίκαιο αγώνα. Ποτέ ως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσους ισχυρούς υποστηρικτές. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη από αυτή των εκλογών.

Αδέλφια μου, μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω γιατί είμαι υπερήφανος για εσάς. Αλλά κυρίως, είμαι ευγνώμων στον Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν ,μέσα από την ευρύτερη στέρηση των δικαιωμάτων μου, να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας.

Μπορεί σήμερα να φαίνομαι λαβωμένος, αλλά πιστέψτε το, είμαι νικητής. Είμαστε νικητές. Καλή δύναμη. Πίστη και αρετή να οδηγούν την ψυχή σας και την καρδιά σας. Θέλω να ξέρετε, όσοι κρατούν το κεφάλι ψηλά, η Ιστορία τους χαιρετά και τους τιμά. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Καλή αντάμωση».

Τρεις μήνες μετά

Καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο. Μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος. Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Ελληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομονοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του Φρέντη Μπελέρη. Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Έντι Ραμα.

Στήριξη από Κ. Μπακογιάννη και Κ. Ζέρβα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την σημερινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.

Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντη Μπελέρης. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων : «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ηδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη. Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο. Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντη βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του. Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται. Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς απευθύνθηκε στη συγκέντρωση, χαρακτηρίζοντας «βαθύτατα αντιευρωπαϊκή» την κράτηση του δημάρχου.

Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». Οπως είπε, αυτή είναι η βάση για όσες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Αλβανία δε μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Στη συγκέντρωση, μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Υβι Κάσο χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Τα Τίρανα επιχείρησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση
Νωρίτερα τα Τίρανα επιχείρησαν να ματαιώσουν την προγραμματισμένη συγκέντρωση για τον δήμαρχο Χειμάρρας.

Η αλβανική αστυνομία επέδωσε έγγραφο, με το οποίο «δεν εγκρινόταν» η συγκέντρωση με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Μπελέρη. Τα στελέχη της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» αρνήθηκαν να παραλάβουν το έγγραφο.

Δημοσιεύθηκε στο kathimerini.gr στις 14 Αυγούστου 2023