Του Σέργιου Μελαχροινού*

Στη φωτογραφία: Οι εταιρείες του κλάδου της Αμυντικής Βιομηχανίας συγκεντρώνουν πολλές προσδοκίες στην τρέχουσα φάση του κύκλου της αγοράς.

Τον προηγούμενο μήνα, είχαμε ασχοληθεί με την τραπεζική αναταραχή των τελευταίων μηνών. Προς το παρόν, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνέχεια στους φόβους της αγοράς και τα πράγματα εξελίσσονται πάνω- κάτω, όπως είχαμε περιγράψει.  Οι τράπεζες συνεχίζουν να πιέζονται από την ανεστραμμένη καμπύλη επιτοκίων, αλλά φαίνονται ταυτόχρονα και τα πρώτα σημάδια για την πιθανή διακοπή του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Στην Αμερική, η πιθανότητα είναι για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων, ενώ στην ευρωζώνη για άλλες δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Τα σενάρια όμως που λέγονται και γράφονται δεν έχουν καμία απολύτως αξία, εάν δεν αποτυπώνονται στις προσδοκίες των επαγγελματιών της αγοράς. Πιο απλά, εάν δεν κινούν τις τιμές των αξιών.

Απόδοση ομολόγων Αμερικανικού δημοσίου 2 ετών και επιτόκιο Fed

Στο πρώτο διάγραμμα, αποτυπώνεται η απόδοση των ομολόγων Αμερικανικού δημοσίου λήξης δύο ετών και με την κόκκινη γραμμή το επιτόκιο της Fed. Παρατηρούμε ότι, συνήθως, η απόδοση του διετούς ομολόγου κορυφώνει πριν από το τέλος του ανοδικού κύκλου από την Κεντρική Τράπεζα. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει και τώρα. Οι επενδυτές, που έχουν τη δύναμη να κουνήσουν την αγορά, αγοράζουν ομόλογα δύο ετών με απόδοση λίγο πάνω από 4%, ανεβάζοντας τις τιμές. Φαίνεται λοιπόν ότι εκτιμούν πως  δεν θα πέσουν άλλο οι τιμές τους, ώστε να βρουν σημαντικά καλύτερες αποδόσεις στο κοντινό μέλλον.  Επίσης, έχει καταγραφεί σημαντική εισροή στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, πιθανόν, και λόγω της τραπεζικής αναστάτωσης τον περασμένο μήνα. Η εισροή αυτή οδηγεί τους διαχειριστές σε αγορές κοντινών ομολόγων, ανεβάζοντας τις τιμές. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, εάν η εικόνα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων συνεχιστεί  και το Μάιο.

Απόδοση ομολόγων Αμερικανικού δημοσίου 10 ετών και επιτόκιο Fed.

Η εικόνα στο δεκαετές ομόλογο είναι ακόμα πιο καθαρή, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν κορυφώσει από το Σεπτέμβριο του 2022. Βέβαια, σε περίοδο ανεστραμμένης καμπύλης τα κοντινά ομόλογα θέλουμε να δούμε να σχηματίζουν πυθμένα,  να ανεβαίνουν οι τιμές τους, πιέζοντας προς τα κάτω τις αποδόσεις.

Απόδοση ομολόγων Αμερικανικού δημοσίου 2 ετών, 3 μηνών και επιτόκιο Fed.

Για το λόγο αυτό, θα εξετάσουμε, ταυτόχρονα, το επιτόκιο των τριών μηνών των αμερικανικών έντοκων γραμματίων (γκρι περιοχή), της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών (πράσινη γραμμή ) και των επιτοκίων της Fed (κόκκινη γραμμή). Παρατηρούμε ότι πρώτα κορυφώνουν οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, ύστερα από τρεις με τέσσερεις μήνες τα τρίμηνα και, σχεδόν αμέσως μετά, τα επιτόκιά της Fed. Η στατιστική εικόνα ταιριάζει με την εκτίμηση ότι η Fed θα ολοκληρώσει τις κινήσεις της στο πρώτο εξάμηνο του έτους και, πιθανόν, στις αρχές του 2024 (έτος άλλωστε προεδρικών εκλογών) θα αρχίσει τις μειώσεις .

Με το σκεπτικό αυτό, οι επαγγελματίες επενδυτές ομολόγων, την περίοδο αυτή, είναι αρκετά δραστήριοι. Αγοράζουν ομόλογα κλειδώνοντας αποδόσεις, καλά κουπόνια από τις νέες εκδόσεις  και προσδοκούν σε κεφαλαιουχικά κέρδη από την ανατίμηση των τιμών που θα φέρει η μελλοντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Η στατιστική εικόνα ταιριάζει με την εκτίμηση ότι η Fed θα ολοκληρώσει τις κινήσεις της στο πρώτο εξάμηνο του έτους και, πιθανόν, στις αρχές του 2024 (έτος άλλωστε προεδρικών εκλογών) ο πρόεδρός της, Ζ. Πάουελ, θα εγκρίνει την έναρξη των μειώσεων.

Η μεγάλη συζήτηση είναι τι θα κάνουν οι μετοχές. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η αγορά μετοχών έχει δείξει αξιοπρόσεκτη αντοχή.  Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει χαμηλό στις 3.491 μονάδες τον Οκτώβριο του 2022 που αποτελεί ποσοστό διόρθωσης 50% της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Covid έως τα υψηλά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα, διαπραγματεύεται στις 4.130 περίπου μονάδες, δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω του τα χαμηλά του 2022. Πιθανόν να είμαστε μπροστά από ένα νέο σημαντικό ανοδικό κύκλο για τις μετοχές. Ο πληθωρισμός  οδηγεί τους επενδυτές προς τις πραγματικές αξίες,  όπως είναι οι βιομηχανικές εταιρείες, οι εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών κ.λπ. Οι εταιρείες του κλάδου της Αμυντικής Βιομηχανίας, που συνήθως μελετούμε, συγκεντρώνουν πολλές προσδοκίες στη φάση αυτή του κύκλου της αγοράς.

Δείκτης εταιρειών Αμυντικής Βιομηχανίας

Στο παραπάνω γράφημα, αποτυπώνεται με τη γκρι περιοχή ο δείκτης εταιρειών Αμυντικής Βιομηχανίας των ΗΠΑ και με την κόκκινη γραμμή ο λόγος του δείκτη με τον S&P 500. Παρατηρούμε ότι οι εταιρείες Άμυνας έχουν ήδη καταγράψει νέα υψηλά και, κατά κανόνα, υπεραποδίδουν  σε σχέση με τη συνολική αγορά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κλάδος στο υπόλοιπο 2023.

* Πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής