Αδάμ Γ. Στεφανάδης

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η Ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Αυτοέκδοση. Fax: 210 8017300. email: adamstef@otenet.gr.

ISBN: Α΄ τόμος 978-618-83188-0-9, ISBN: Β΄ τόμος 978-618-83188-1-6

Σελίδες: 341 & 384

 

Θα επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο: η Ελλάδα έχει αναμφίβολα μεγάλη –κι όχι μόνον χρονικά– ιστορία. Αυτό που σίγουρα δεν έχει είναι η ιστοριογραφία. Είμαστε ένας λαός στην εξέλιξη του οποίου η θάλασσα έχει παίξει και εξακολουθεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο. Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να πληροφορηθεί τη ναυτική ιστορία αυτού του λαού κι αυτής της χώρας, όχι ολόκληρη από την εποχή της Σαλαμίνας, αλλά αυτήν του 20ου αιώνα, σίγουρα θα ταλαιπωρηθεί να βρει κάτι να διαβάσει.

Ο Αδάμ Στεφανάδης δεν είναι ιστορικός. Δικηγόρος είναι, αλλά έχει ένα σοβαρό «ελάττωμα»: αγαπάει το Ναυτικό. Είδε κι αποείδε ο άνθρωπος και κάθισε κι έφτιαξε το παρόν βιβλίο. Αυτό βέβαια δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη. Ούτε και «μια κι έξω». Εδώ και χρόνια, δημοσιεύει σε σχετικά περιοδικά, άρθρα των οποίων το αποκλειστικό αντικείμενο είναι η ιστορία του νεοελληνικού Ναυτικού. Με αυτήν, λοιπόν, τη μαγιά ξεκίνησε κι έστησε ένα βιβλίο, που δίνει στον αναγνώστη του να αντιληφθεί τι ήταν και τι είναι το Ναυτικό για την Ελλάδα. Το ρόλο που αυτό έπαιξε –και παίζει– στην ιστορική της πορεία, από τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 (που δεν ήταν καθόλου ατυχής, απλώς ήσαν ηλίθιοι αυτοί που τον διαχειρίστηκαν) έως τις μέρες μας. Εξαιρετικά διαμορφωμένο, σε πέντε μέρη ο Α΄ τόμος, από το 1897 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σε τρία μέρη ο Β΄ τόμος, από το 1941 έως σήμερα, δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε την πρόσφατη ναυτική μας ιστορία.

Το πολύ καλό κείμενο συμπληρώνει η ιδιαίτερα προσεγμένη εικονογράφηση. Το βιβλίο είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να διαβάζεται, χωρίς να κουράζει, ακόμα κι απ’ αυτούς που δεν έχουν δει θάλασσα στη ζωή τους! Υπερβολικό; Καθόλου! Αρκεί να το ξεφυλλίσετε και θα …κολλήσετε. Μοναδικό του ελάττωμα η πολύ καλή ποιότητα του χαρτιού που αποδίδει μεν άψογα τις φωτογραφίες, αλλά κάνει βαρύ κάθε τόμο. Η ποιότητα απαιτεί και θυσίες. Μετά απ’ όλα αυτά, δε νομίζετε ότι θα ήταν περιττό να επαναλάβουμε το πόσο καλό είναι το παρόν βιβλίο;