Η Ελλάδα, σε μια περίοδο εξαγγελιών περί επιτελικού κράτους και προσπαθειών εκσυγχρονισμού και διοικητικής μεταρρύθμισης, (αυτο) εξευτελίζεται ενώπιον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, των εταίρων στην Ε.Ε. και της γειτονικής Τουρκίας με όσα συμβαίνουν με το (ανύπαρκτο) Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προέβη, πέρυσι, σε κατά τεκμήριο καλές επιλογές, καθώς ο σύμβουλος Αλ. Διακόπουλος και ο αναπληρωτής Θ. Ντόκος είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία για την ανάληψη των κρίσιμων θέσεών τους, γνώριζαν άριστα την ατζέντα και διέθεταν τη θέληση αναμόρφωσης των δομών σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, το ΦΕΚ αρμοδιοτήτων γρήγορα έδειξε πως ο -παραιτηθείς πλέον- Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συνήθης στρατιωτικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και σύνδεσμός του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ την τελευταία 15ετία οι ομόλογοί του, σε όλες τις σοβαρές χώρες, ασκούν συντονιστικό ρόλο μεταξύ πολλών συναρμόδιων υπουργείων. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου δεν μερίμνησε για την οργάνωση πραγματικών υποστηρικτικών και άλλων δομών, με αποτέλεσμα, όπως είχαμε επισημάνει προ μηνών, να έχουμε έναν Σύμβουλο, χωρίς Συμβούλιο! Ούτε και η κυβερνητική ηγεσία αξιοποίησε, εγκαίρως, τις χρήσιμες επαφές που έκαναν οι κ.κ. Διακόπουλος και Ντόκος π.χ. στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αντίστοιχα. Όσο για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους, ασφαλώς οι ίδιοι θα έπρεπε πρώτοι να απέχουν, αλλά δεν διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική κυβερνητική γραμμή σε επικοινωνιακά θέματα. Μέχρι, φυσικά, που ο Σύμβουλος είπε, δημοσίως, την αλήθεια ότι το Oruc Reis προέβη σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιβεβαιώνοντας όσα ήδη ήξεραν οι ξένες κυβερνήσεις και όσα είχε ήδη αντιληφθεί ο Έλληνας μέσος πολίτης.

Αν και ποτέ δεν είναι αργά και, ενδεχομένως, η εξέλιξη της κρίσης με την Τουρκία ν’ αλλάξει πολλά πράγματα μεσοπρόθεσμα, διακινδυνεύουμε τη -δυσάρεστη- πρόβλεψη ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπως είναι σήμερα (δηλαδή, μη Συμβούλιο) δεν θα μακροημερεύσει. Κανένας στο Μαξίμου και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν δείχνει διάθεση πραγματικής αναμόρφωσης των δομών εθνικής ασφάλειας και περικοπής ή διαμοιρασμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων και του Συμβουλίου. Ούτε και κανείς φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ηγεσιών και επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εποχές απαιτούν ένα νέο όργανο ριζοσπαστικού σχεδιασμού και διαρκούς λειτουργίας που θα μεγιστοποιεί, ακριβώς, το δικό τους έργο και φιλότιμο.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει προκύψει από τον αποχαρακτηρισμό τηλεγραφήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας του μακρινού 1982, ο Αν. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που είπε, στον τότε πρεσβευτή Μ. Στερνς, ότι «χρειαζόμαστε κάτι σαν το δικό σας Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Περιορίστηκε όμως στη συγκρότηση του -πολύ διαφορετικού- ΚΥΣΕΑ το 1985, ενώ οι εξαγγελίες περί ίδρυσης Συμβουλίου το 2004 και το 2012 έμειναν στον αέρα και στα χαρτιά. Ούτε και το 2019 υπήρξε πραγματική ίδρυση και το ερώτημα είναι πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν και τι άλλο πρέπει να συμβεί, ώστε οι θεωρίες να γίνουν πράξη. Προς το παρόν, ζούμε την πρωτοτυπία το – σχεδόν ανύπαρκτο- Συμβούλιο να εξαερώνεται ή εξαφανίζεται καθημερινά.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η «Α&Δ» ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

  • Στο 31ο έτος έκδοσής της και με γνώμονα το σεβασμό προς τον αναγνώστη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η «Άμυνα και Διπλωματία» προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις στους φίλους της:
  • Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκδίδεται, σε φθηνότερη τιμή μαζί με την εφημερίδα «δημοκρατία» και μαζί με μια επιπλέον προσφορά (κατά περίπτωση, cd, dvd ή βιβλίο), προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας.
  • Λίγες ημέρες αργότερα και καθόλη τη διάρκεια του μήνα, το περιοδικό βρίσκεται, όπως πάντα, στα περίπτερα όλης της Ελλάδας στην τιμή των € 5 (η οποία, παρά την κρίση, δεν μπορεί να μειωθεί λόγω του κόστους εκτύπωσης και αυτόνομης διανομής).
  • Πέρα από την -επιβεβλημένη- προσαρμογή στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η έκδοση, μαζί με τη «δημοκρατία», εδραιώνει την «Α&Δ» στη θέση του κορυφαίου περιοδικού του κλάδου με αποδεδειγμένη απήχηση σε χιλιάδες αναγνώστες, όπως προκύπτει από τα δελτία κυκλοφορίας των περασμένων μηνών.

Το επόμενο τεύχος της «Α&Δ» θα εκδοθεί την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020.