Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη*

*Ο Ειδικός Συνεργάτης είναι ξένος εμπειρογνώμονας με μακρά πείρα σε θέματα εξοπλισμών και στις σχέσεις της Δύσης με τις χώρες της Άπω Ανατολής.

Η όξυνση της κρίσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας, καθώς και η -ξεκάθαρη πλέον- πολιτική του Πεκίνου για διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη, με χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του για τις υποδομές της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών, επαναφέρουν το ερώτημα της πραγματικής δύναμης της Κίνας και των ενόπλων δυνάμεων της: του λεγόμενου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ακρωνύμιο στην αγγλική γλώσσα, PLA) που, εκτός της χώρας καθεαυτής, ανήκει και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).

Επί σειρά ετών, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν -και μάλλον σωστά- τον PLA ως ένα «μυστήριο», καθώς δεν γνωρίζουν σε βάθος κάτι περισσότερο από το μέγεθος, τη βασική οργανωτική δομή του και τις όποιες πληροφορίες συγκεντρώνονται με τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων υποκλοπών. Επίσης, η Δύση -και, ειδικά, οι μυστικές υπηρεσίες της- προσπαθούν να εξακριβώσουν αφενός την επιρροή του PLA στη διακυβέρνηση της Κίνας και αφετέρου το βαθμό αξιοποίησης της ισχύος του από την πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της εσωτερικής διαμάχης εξουσίας των ηγετικών στελεχών του ΚΚΚ. Η Δύση γνωρίζει πολλά για τη διαφθορά στο ΚΚΚ, αφού πολύ συχνά τα στελέχη του «αλληλοκαρφώνονται» και αποκαλύπτονται οι «επενδύσεις» τους σε εταιρίες και τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά το ζητούμενο είναι, σύντομα, να συλλέξει παρόμοια ουσιαστικά στοιχεία και για τον PLA.

Δυστυχώς, απέχουμε πολύ ακόμα από αυτό το επιθυμητό σημείο και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η δημόσια παρακολούθηση του επιπέδου του PLA ομοιάζει αρκετά με τις προσπάθειες που καταβάλλονταν, επί Ψυχρού Πολέμου, για την αξιολόγηση του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ. Δεν είναι μυστικό ότι οι δυτικοί διπλωμάτες και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών έβαζαν στο μικροσκόπιο τις επιβλητικές παρελάσεις ή και -τυχαία- την απλή μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού από πόλη σε πόλη, μήπως και καταφέρουν να συλλέξουν και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποια άλλη από διαφορετικές πηγές σε προηγούμενο ή μελλοντικό χρόνο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη, πρόσφατα, και στην περίπτωση του PLA με την ευκαιρία της παρακολούθησης, μόνον από τον πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ (και όχι από άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚΚ) μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα, στις 30 Ιουλίου. Ο πρόεδρος Σι επιθεώρησε τις συμμετέχουσες δυνάμεις του PLA εκτός Πεκίνου, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, προχωρώντας σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως απόδειξη της κυριαρχίας του σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Εκτιμάται πως, στο προσεχές συνέδριο του ΚΚΚ (για το οποίο δεν έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία), ο Σι θα ανανεώσει τη θητεία του γι’ άλλα πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα, η κυρίαρχη άποψη, που διαμορφώνεται στις δυτικές κυβερνήσεις είναι ότι, παρά την αντίθετη φημολογία, ο πρόεδρος Σι θα επιβεβαιώσει και ενισχύσει τον έλεγχο της (πιστής στον ίδιο) Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ επί του PLA αντί να προχωρήσει στην αναμενόμενη, επί πολλά χρόνια, μεταρρύθμιση με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Όμως το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα των αρμοδίων δυτικών υπηρεσιών είναι ότι, εγκαταλείποντας παλαιές προκαταλήψεις και απόλυτες απόψεις ή και την «αντιγραφή» του παλαιού (προ του 1990) μοντέλου του Κόκκινου Στρατού, ο πρόεδρος Σι προχωρεί στη μεταρρύθμιση των δομών και στον εκσυγχρονισμό του υλικού του PLA κατά το πρότυπο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ! Κεντρικοί άξονες των αλλαγών, που έχει εγκρίνει και επιβλέπει ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου, είναι:

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.