Του Σέργιου Μελαχροινού

Τον Ιανουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν νέο Πρόεδρο και οι αγορές αναμένουν τις πρώτες του ενέργειες που πιθανόν να επηρεάσουν την πορεία των τιμών των μετοχών. Παραδοσιακά, η αγορά μετοχών, κατά  την πρώτη χρονιά του εκάστοτε νέου Προέδρου, σημειώνει τη χειρότερη απόδοση της τετραετίας, καθώς «δοκιμάζει» το νέο ηγέτη. Βέβαια και η νέα κυβέρνηση λαμβάνει τα αντιδημοφιλή μέτρα, συνήθως, κατά τα πρώτα έτη της θητείας της. Αντίθετα, πιο φιλικά προς την αγορά μέτρα προωθεί τα δύο τελευταία έτη, όσο, δηλαδή, πλησιάζει προς στις εκλογές .

Στη τρέχουσα συγκυρία, φαίνεται ότι οι επενδυτές προτιμούν μια μοιρασμένη, μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, εξουσία στο Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), καθώς έτσι θα είναι δύσκολο να προωθηθούν αλλαγές που υποσχέθηκε προεκλογικά ο νέος πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν.

Κατά την προεκλογική περίοδο, είχαν ακουστεί πολλές απόψεις για το πώς θα μπορούσε να  κινηθεί η αγορά ανάλογα με το ποιος θα ήταν ο επόμενος Πρόεδρος. Θα προσπαθήσουμε, μέσα από προφορικές και γραπτές προγραμματικές δηλώσεις που περιλάμβανε ο κ. Μπάιντεν στο προεκλογικό του πρόγραμμα, να δούμε πώς είναι πιθανόν να επηρεάσει την αγορά μετοχών η εκλογή του.

Στο θέμα του «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο, ο Τζο Μπάιντεν δεν αναμένεται να αλλάξει τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει ο προκάτοχός του, αλλά είναι πιθανό να δούμε «τεχνικές προσαρμογές», οι οποίες θα διευκολύνουν μία στροφή των επενδυτών προς μετοχές εταιρειών ευρωπαϊκού και κινεζικού ενδιαφέροντος.

Οι πρώτες  αναμενόμενες παρεμβάσεις του νέου Προέδρου αφορούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των εταιρειών. Σύμφωνα με ό,τι έχει αναφερθεί προεκλογικά από το Δημοκρατικό υποψήφιο και το επιτελείο του, ο συντελεστής των εταιρικών κερδών αναμένεται από το 21% που είναι σήμερα να αυξηθεί στο 28% (έναντι 35% της περιόδου Ομπάμα). Επίσης,  φορολογικές αυξήσεις αναμένεται  να  αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές εταιρείες για τα κέρδη θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Επί Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο φορολογικός συντελεστής είχε διαμορφωθεί στο  10%, ενώ τώρα αναμένεται να ανέλθει στο 21%. Επίσης, αναμένεται να καταργηθούν  απαλλαγές φόρου για επενδυτικά σχήματα τύπου private equity. Συνήθως, κάτω από τέτοια σχήματα βρίσκονται οι μετοχές σημαντικών εταιρειών ευπορών Αμερικανών, απολαμβάνοντας, με τον τρόπο αυτό, ευνοϊκότερη  φορολογική αντιμετώπιση.

Οι φόροι των φυσικών προσώπων αναμένεται να μην αυξηθούν για εισοδήματα έως $ 400.000 (!)  Πιθανόν όμως  να φορολογήσει τα κέρδη από συναλλαγές σε μετοχές, καθώς και τα μερίσματα ως προσωπικό εισόδημα που θα προστεθεί στα έσοδα από μισθούς. Αυξάνοντας έτσι σημαντικά το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και τους τελικούς φόρους των φυσικών  προσώπων.

Πέρα από τα φορολογικά, ο νέος Πρόεδρος έχει αναγγείλει έργα υποδομών $2 τρισεκατομμυρίων στο τομέα της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει  μια κινητικότητα σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους και, σίγουρα, θα προβληματίσει τους παραδοσιακούς κλάδους της ενέργειας, όπως τις εταιρίες εξόρυξης κ.λπ.

Στον τραπεζικό τομέα, πέρα από το φορολογικό συντελεστή που προφανώς θα αυξηθεί, οι τράπεζες αναμένουν να δουν μια χαλάρωση στο κανονιστικό πλαίσιο που είχε αυστηροποιηθεί μετά το 2008. Κάτι που ήθελαν από τον κ. Τραμπ, αλλά δεν το πήραν.  Αυτό όμως που τις ενδιαφέρει περισσότερο είναι η πορεία των επιτοκίων, καθώς τα μηδενικά επιτόκια περιορίζουν σημαντικά τα δικά τους περιθώρια κέρδους.

Στο θέμα του «εμπορικού πολέμου» με την Κίνα δεν αναμένεται να αλλάξει τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει ο Πρόεδρος Τραμπ. Είναι όμως πιθανό  να δούμε  «τεχνικές προσαρμογές» σε παλαιότερες αποφάσεις. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι προσαρμογές αυτές θα βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις με τη Κίνα και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα αναμένουν και στροφή των επενδυτών προς  μετοχές  εταιρειών ευρωπαϊκού και κινεζικού ενδιαφέροντος.

Η μεγαλύτερη προσδοκία της αγοράς περιστρέφεται γύρω από μια παλαιά γνώριμη, την πρώην πρόεδρο της FED, την κα. Τζ. Γέλεν που θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών και είναι μία αμερόληπτη αξιωματούχος με πλούσια εμπειρία που εκτιμάται από όλες τις πλευρές και θα διευκολύνει την έγκριση των αποφάσεών της από το Κογκρέσο.

Σημαντική επίδραση στην αγορά αναμένεται όμως να έχουν οι εξελίξεις και οι αποφάσεις του νέου προέδρου στο θέμα της πανδημίας. Η αισιοδοξία όμως που επικρατεί αυτή τη στιγμή για το εμβόλιο της Pfizer έχει αποσύρει από το προσκήνιο το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη προσδοκία της αγοράς περιστρέφεται γύρω από μια παλαιά γνώριμη. Την πρώην πρόεδρο της  FED,  την κα. Τζ. Γέλεν που θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Η κ. Γέλεν αναγνωρίζει  τον ρόλο της αγοράς μετοχών στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι μια αμερόληπτη αξιωματούχος με πλούσια εμπειρία που εκτιμάται από όλες τις πλευρές, οπότε θα μπορούσε να περάσει αποφάσεις που απαιτούν πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η κ. Γέλεν, ως πρόεδρος της FED,  έθετε ως προτεραιότητα την τόνωση των πραγματικών μισθών και επέμενε στη θέση πως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, καθώς η μεσαία τάξη είχε χάσει την αγοραστική της δύναμη. Σύμφωνα με τους Financial Times, σε ανεπίσημη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν και την Καμίλα Χάρις, η κ. Γέλεν εξέφρασε την εκτίμηση πως τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας έτσι τον απαραίτητο χώρο για την εφαρμογή μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και για δημόσιες επενδύσεις.

Σε αναμονή λοιπόν των νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, η αγορά οδεύει προς το τέλος του 2020 σε νέα χρηματιστηριακά υψηλά, αλλά και με πολλές πληγές από την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.  Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα θέματα για τις προοπτικές της αγοράς μετοχών το 2021 θα δούμε  στο επόμενο τεύχος που θα είναι και  το πρώτο του νέου έτους.