Τα τέσσερα μηνύματα που στέλνει ο Ερντογάν μέσα από τις κινήσεις σε Βαρώσι – Αμμόχωστο
Ως κατά συρροή παραβάτης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τελικώς στις 20 Ιουλίου, από το έδαφος των κατεχομένων, το – υπό κατοχική διοίκηση – άνοιγμα ακόμη μεγαλύτερου τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου.
Περίπου 22 μήνες έπειτα από εκείνη την πρώτη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και άλλους εννέα μήνες έπειτα από εκείνο το πρώτο «προεκλογικό» άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι, ο Ερντογάν έρχεται πια να προσθέσει μια νέα «στρώση» τετελεσμένων στην κατοχική σαλαμοποίηση του Κυπριακού, κάνοντας έτσι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση του εποικισμού της περίκλειστης πόλης, κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (550/1984, 789/1992).
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ προχώρησαν στην σχετική ανακοίνωση από την κατεχόμενη Λευκωσία στις 20 Ιουλίου, ακριβώς 47 χρόνια έπειτα από την τουρκική εισβολή, γιορτάζοντας έτσι – κατά τρόπο προκλητικά διχαστικό, παράνομο και ενισχυτικό της τουρκικής κατοχής – την θλιβερή επέτειο του «Αττίλα».
Ερντογάν και Τατάρ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ανοίξουν ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του περίκλειστου Βαρωσίου, τμήμα που αντιστοιχεί περίπου στο 3,5% της περιφραγμένης πόλης, αλλάζοντας παράλληλα και το καθεστώς της προς άνοιγμα περιοχής που από στρατιωτική ζώνη πλέον μετατρέπεται σε αστική.
Τα μηνύματα που στέλνει κατά αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα, πολλά και με πολλούς αποδέκτες (εν όψει και της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη):
Προς τη διεθνή κοινότητα: ότι το Βαρώσι πρόκειται να ανοίξει εκ νέου αλλά υπό κατοχική διοίκηση και όχι υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών όπως είχε προταθεί/ζητηθεί στο παρελθόν.
Προς τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες: πως εάν θέλουν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, να αποζημιωθούν ή να επιστρέψουν στις περιοχές της Αμμοχώστου από όπου εκδιώχθηκαν, θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατοχικές «αρχές» (την καλούμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»), αποδεχόμενοι όμως έτσι και το «σύννομο» των σχετικών κατοχικών αρμοδιοτήτων και αποφάσεων.
Προς τους Τουρκοκύπριους: ότι τα εποικιστικά σχέδια της Άγκυρας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προς την κατεύθυνση της επικείμενης έλευσης-«πολιτογράφησης» νέων εποίκων.
Προς όλους: ότι η Τουρκία προχωρά απτόητη με τα πλάνα της, ακόμη και όταν εκείνα αντίκεινται στα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αδιαφορώντας για τις όποιες διεθνείς αντιδράσεις.
Ειδικά το σημείο αναφορικά με τις ιδιοκτησίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων αναμένεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης και επαπειλούμενου διχασμού, όχι μόνο σε επίπεδο διεθνές ή διακοινοτικό αλλά και εντός της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεικτική της ανησυχίας, και η σχετική δήλωση στην οποία προέβη τη Δευτέρα από τη Δερύνεια ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου: «Η πρόσκληση στους νόμιμους ιδιοκτήτες της περίκλειστης περιοχής να επιστρέψουν κάτω από τη διοίκηση του ψευδοκράτους, σίγουρα μας προκαλεί προβληματισμό και θα μας φέρει μπροστά σε μεγάλα και τραγικά διλήμματα».
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση της νομικής ενημέρωσης των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που κατέχουν περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Το μήνυμά τους: προσέξτε καθώς πιθανές προσφυγές στην καλούμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» – πέρα από το γεγονός πως «νομιμοποιούν» την τουρκική κατοχή – ενέχουν και νομικούς κινδύνους που καθιστούν αμφίβολη-αμφιλεγόμενη-αμφισβητήσιμη την εξασφάλιση των ιδιοκτησιακών σας δικαιωμάτων.
Οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε η τουρκική πλευρά αναφορικά με το Βαρώσι πρέπει όμως να ενταχθούν και στο ευρύτερο πλαίσιο όσων διεμήνυσε – μέσα σε ένα όργιο τυχοδιωκτισμού – ο ίδιος ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα (19-20 Ιουλίου), μιας επίσκεψης στην οποία τον συνόδευε, μεταξύ πολλών άλλων, και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι δύο τους μάλιστα, Ερντογάν και Μπαχτσελί, θα επισκέπτονταν και το σπίτι-μουσείο του υπερεθνικιστή Αλπαρσλάν Τουρκές στην κατεχόμενη Λευκωσία…
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε και άλλα πολλά το διήμερο 19-20 Ιουλίου με φόντο τα κατεχόμενα:
- Ότι η «λύση» των δύο κρατών αποτελεί πια μονόδρομο για την Τουρκία στην Κύπρο
- Ότι στο εξής η Άγκυρα θα αναφέρεται σε «Τούρκους της Κύπρου»
- Ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις
- Ότι όσοι Αμερικανοί (βλέπε Μπομπ Μενέντεζ κ.ά.) τολμούν να στηλιτεύουν τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «εχθροί της Τουρκίας»
- Ότι οι πραγματικότητες στο έδαφος (βλέπε τετελεσμένα) είναι εκείνες που επί της ουσίας ορίζουν τις εξελίξεις, και όχι το διεθνές δίκαιο ή τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Λευκωσία και Αθήνα αντιδρούν, με τους Ελλαδίτες υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών να μεταβαίνουν μάλιστα το διήμερο 20-21 Ιουλίου στην Κύπρο, ο κ. Παναγιώτοπουλος στις 20 του μήνα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και ο κ. Δένδιας στις 21 προερχόμενος από το Ισραήλ.
«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Όπως στο παρελθόν ωστόσο, έτσι και τώρα, το ζητούμενο είναι να δοθούν απαντήσεις που θα μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, απαντήσεις που θα αποτρέπουν την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων από την Άγκυρα και θα ανατρέπουν τα όποια τετελεσμένα.
Αρκούν οι ενημερωτικές επιστολές προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη; Αρκούν οι σχετικές ενημερώσεις των Ευρωπαίων πρέσβεων από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη;
Εάν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα εξελίξεις… μάλλον όχι.