Τα Πλοία της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών
Του Ηλία Νταλούμη
Σίγουρα, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών έχει αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς τις άλλες Διοικήσεις του Στόλου. Καταρχήν, οι ρίζες της ξεκινούν την δεκαετία του 1870! Τότε αποκτήθηκαν τα πρώτα πλοία του τύπου που αυτή χρησιμοποίησε –σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, όταν συγκροτήθηκε– που χαρακτηρίζονταν «τορπιλοβόλα». Βέβαια τα συγκεκριμένα, αλλά κι αυτά που ακολούθησαν αμέσως μετά, δεν ήσαν τίποτε περισσότερο από μεγάλες βάρκες -άντε να τα πούμε «σκάφη αναψυχής» που τους είχαν βάλει κάποιον οπλισμό! Σύντομα πάντως αποκτήθηκαν κανονικά τορπιλοβόλα, που όμως ποτέ δεν αποτέλεσαν ξεχωριστή διοίκηση.
Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων δύο τορπιλοβόλα, το 11 και το 14, ήσαν αυτά που πραγματοποίησαν δύο αξιοσημείωτες καταδρομικές επιχειρήσεις, από τις οποίες τη μία μόνον θυμόμαστε. Η πρώτη, στις 18.10.1912, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, τορπίλισε και βύθισε στη Θεσσαλονίκη, τη θωρακοβάριδα Feth–i-Büllend (Φετχί-Μπουλέντ = Μεγάλη Νίκη). Η δεύτερη –άγνωστο γιατί την ξεχνάμε – στις 09.11.1912, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Περικλή Αργυρόπουλο (1876–1955) βύθισε, στον όρμο των Κυδωνιών (Αϊβαλί), την κανονιοφόρο Trabzon.
Κάτι άλλο που επίσης ξεχνάμε, είναι ότι τα τορπιλοβόλα 15, 16 και Θέτις, είναι τα τρία από τα τέσσερα (μόνον!) πλοία που προσχώρησαν στο «Κίνημα Εθνικής Άμυνας» το φθινόπωρο του 1916, όταν τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου είτε παροπλίστηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους Γάλλους (με γαλλική σημαία και δικά τους πληρώματα) στις επιχειρήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτά για τα πολύ παλιά. Γιατί, στη σύγχρονη εποχή, αναμφίβολα στα σημαντικά ιστορικά δεδομένα περιλαμβάνεται η ίδρυση, στις 21.11.1966, του Στολίσκου Ταχέων Σκαφών, γνωστού ως ΣΤΑΣ, που δεν είχε ως έδρα το Ναύσταθμο Σαλαμίνας αλλά ένα «παράρτημά» του στην απέναντι ακτή, την Αμφιάλη. Και αυτή είναι μία ακόμα ιδιαιτερότητα της ΔΤΣ. Της ΔΤΣ, η οποία πήρε τη σημερινή της ονομασία στις 24.04.1980. Αλλά, μετά από αυτήν την μικρή ιστορική περιπλάνηση, ώρα είναι να περάσουμε στο σήμερα.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.