Αν άκουγες τις ομιλίες των αρχηγών και των ανώτερων, μέσων και κατώτερων στελεχών -όλων- των κομμάτων στις εκλογές του Ιουλίου 2019, όπως και σε πολλές προηγούμενες αναμετρήσεις, θα νόμιζες ότι η Ελλάδα είναι κάτι μεταξύ Ελβετίας, Βελγίου ή Δανίας. Χωρίς σοβαρές εξωτερικές απειλές, χωρίς μεγάλες αμυντικές ανάγκες, χωρίς ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο και χωρίς ανάγκη συμμαχιών. Μιλούσαν, σχεδόν όλοι, με τον ίδιο ξύλινο λόγο περί άσχετων θεωριών. Σαν παπαγάλοι με το ίδιο ρεπερτόριο χειμώνα-καλοκαίρι.

Όμως, ξαφνικά, όλοι ξύπνησαν! Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, άρχισαν να εισάγουν, δειλά-δειλά, στον πολιτικό τους λόγο και απόψεις για τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Μίλησαν για την αναζωογόνηση της εξωτερικής μας πολιτικής, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και τις αναγκαίες ελληνικές κινήσεις στο μεσογειακό χώρο. Όταν μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέτος, επαπειλούνταν και τελικά ξεκίνησαν οι έξοδοι του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε πια έγιναν όλοι ειδικοί! Δήθεν βαθύτατοι γνώστες των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τάχα αυθεντίες στις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και με υποτιθέμενες προνομιακές προσβάσεις σε πηγές πληροφόρησης στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού.

Πραγματικά, μόνον είρωνες ή -αδικαιολόγητα- αυστηροί κριτές δεν θέλουμε να είμαστε. Πρόκειται απλώς για την πραγματικότητα: παράθεση ιδεών και αντιπαράθεση απόψεων περί άμυνας και διπλωματίας είχαν να ακουστούν για πολλά χρόνια από τα κόμματα. Ίσως η τελευταία φορά να ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996, λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων. Μακρινές αναμνήσεις των παλαιοτέρων ή αντικείμενο των μελετητών της ιστορίας είναι οι -εντυπωσιακές και διδακτικές- κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις των Αν. Παπανδρέου και Κων. Μητσοτάκη μετά τις συναντήσεις του Νταβός της δεκαετίας του ’80. Ή του Κων. Καραμανλή και, πάλι, του Αν. Παπανδρέου για την κρίση του «Χόρα», την ένταξη στην τότε ΕΟΚ και την προετοιμαζόμενη επανένταξη στο ΝΑΤΟ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Καθ’ υπερβολή, θα μπορούσε να νοσταλγήσει κανείς ακόμα και την εποχή του κρατικού μονοπωλίου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή -για να μην είμαστε υπερβολικοί- τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Όταν, δηλαδή, η ειδησεογραφία έδινε ακόμα προτεραιότητα στα μείζονα πολιτικά ζητήματα και όχι στο κάθε λογής έγκλημα (ακόμα και εκτός Ελλάδας, σε απομακρυσμένες χώρες), ώστε να καλυφθεί δωρεάν χρόνος μετάδοσης.

Άλλαξαν όμως, πραγματικά, όλα και επιστρέφει, μακροπρόθεσμα, ο σοβαρός πολιτικός λόγος επί των πραγματικών ζητημάτων του τόπου; Ας μην είμαστε τόσο βιαστικοί και ας μη χαιρόμαστε τόσο γρήγορα. Υπήρξε, αναγκαστικά, σαφής βελτίωση. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι, εφόσον εκλείψει η εξωτερική απειλή (σ.σ. που, βέβαια, δεν θα εκλείψει σύντομα), το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα παραμείνει στην οδό της σοβαρότητας. Γιατί -ακόμα και τώρα- ακούγονται κομματικά «τσιτάτα», χωρίς εμβάθυνση. Τα κόμματα δεν δίνουν σημασία στην κατάρτιση και ενημέρωση των στελεχών τους και τα επιμορφωτικά ινστιτούτα τους υπολειτουργούν για χρόνια τώρα. Ίσως, πάλι, όταν βγούμε από τον κύκλο της σημερινής ελληνοτουρκικής κρίσης, τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά και να αναγκάσουν τους πάντες να αναθεωρήσουν τα πάντα.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η «Α&Δ» ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

  • Στο 31ο έτος έκδοσής της και με γνώμονα το σεβασμό προς τον αναγνώστη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, η «Άμυνα και Διπλωματία» προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις στους φίλους της:
  • Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκδίδεται, σε φθηνότερη τιμή μαζί με την εφημερίδα «δημοκρατία» και μαζί με μια επιπλέον προσφορά (κατά περίπτωση, cd, dvd ή βιβλίο), προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας.
  • Λίγες ημέρες αργότερα και καθόλη τη διάρκεια του μήνα, το περιοδικό βρίσκεται, όπως πάντα, στα περίπτερα όλης της Ελλάδας στην τιμή των € 5 (η οποία, παρά την κρίση, δεν μπορεί να μειωθεί λόγω του κόστους εκτύπωσης και αυτόνομης διανομής).
  • Πέρα από την -επιβεβλημένη- προσαρμογή στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η έκδοση, μαζί με τη «δημοκρατία», εδραιώνει την «Α&Δ» στη θέση του κορυφαίου περιοδικού του κλάδου με αποδεδειγμένη απήχηση σε χιλιάδες αναγνώστες, όπως προκύπτει από τα δελτία κυκλοφορίας των περασμένων μηνών.

Το επόμενο τεύχος της «Α&Δ» θα εκδοθεί την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020.