Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, έφτασε στο λιμάνι του Βόλου ένα φορτηγό πλοίο με αμερικανική σημαία. Ονομαζόταν «Ocean Giant» και είχε αποπλεύσει από το Jacksonville των ΗΠΑ. Το φορτίο του αποτελούσαν τα 70 –πολυαναμενόμενα– ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior και το ένα CH-47 Chinook.

Η εκφόρτωση άρχισε αμέσως κι έτσι, πολύ σύντομα, στην προκυμαία βρίσκονταν έτοιμα για πτήση εννέα από τα Kiowa και το Chinook. Τα δέκα ελικόπτερα απογειώθηκαν από την προβλήτα του λιμανιού και πέταξαν με μικτά πληρώματα (Έλληνες και Αμερικανούς) στο Στεφανοβίκι, όπου, μετά τις σχετικές επιθεωρήσεις, παραλήφθηκαν επίσημα από την Αεροπορία Στρατού. Μάλιστα το Chinook ΕΣ930, μετά από δύο ημέρες, πέταξε έως την Πάχη και εντάχθηκε αμέσως στο 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ). Τα υπόλοιπα 61 Kiowa μεταφέρθηκαν, όπως ήσαν συσκευασμένα σε παλέτες, με νταλίκες στο Στεφανοβίκι. Εκεί πραγματοποιούνται οι διαδικασίες της τελικής τους συναρμολόγησης, των ελέγχων, της αποδοχής τους και της ένταξής τους.

Η εκπαίδευση του προσωπικού –ιπτάμενου και εδάφους – είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αρχίσει η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, ένας λόχος OH-58D Kiowa Warrior θα εδρεύει στην Θράκη, προκειμένου να καλύπτει την παραμεθόριο του Έβρου, και δύο λόχοι θα είναι κατανεμημένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο Στεφανοβίκι, όπου θα είναι το κέντρο συντήρησης, εκπαίδευσης και υποστήριξης.