Τα δυτικά Βαλκάνια στη δίνη διπλωματικών – εμπορικών «πόλεμων» και εσωτερικών πιέσεων
Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα δυτικά Βαλκάνια είναι δύσκολο να αποβάλουν το παρελθόν των αιματηρών εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων που συνεχίζουν να προκαλούν ένταση στις σχέσεις κρατών. Η εχθρότητα Σερβίας και Κοσσόβου εξελίσσεται στο πιο «καυτό σημείο» της περιοχής που εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ισορροπιών που παραπέμπει σε διπλωματικό παρασκήνιο, σε ανταγωνισμό ξένων δυνάμεων και σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Ταυτόχρονα, η απόφαση της Πρίστινα να δημιουργήσει Κοσοβάρικες Ένοπλες δυνάμεις αποτελεί ένα ακόμα σημείο έντονης αντιπαράθεσης με το Βελιγράδι που αναδεικνύει και τις διαφορές των εξωτερικών δρώντων που ερίζουν για επιρροή στην περιοχή.
Στη γεωπολιτική «σκακιέρα» εντάσσεται και ο εμπορικός «πόλεμος» Σερβίας – Κοσόβου – επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία – που έχει βαθύτερα αίτια εκτός από την προφανή αντίδραση της Πρίστινα για την απόρριψη από την Ιντερπόλ. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση εμπλέκει στην απόφαση της Πρίστινα τον αλβανικό και τον τουρκικό παράγοντα με στόχο να επηρεάσουν τις ισορροπίες προς όφελος του Κοσόβου.
Οι στενές σχέσεις Πρίστινα και Τιράνων αποτελούν μια εναλλακτική λύση απέναντι στην οικονομική εξάρτηση από το Βελιγράδι. Αλβανία και Κόσοβο έχουν ήδη αποφασίσει την προώθηση ενός σχεδίου για την ενοποίηση των τελωνείων και την αφαίρεση των συνοριακών ελέγχων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Παράλληλα, ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι το Κόσσοβο από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έχει τελωνείο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας το Δυρράχιο. Οι κυβερνήσεις Κοσόβου και Αλβανίας σε μια συνάντηση του Νοεμβρίου 2018 με το σύνθημα «ένας λαός, μία γλώσσα, ένα όνειρο» συμφώνησαν να επιτύχουν μακροπρόθεσμους κοινούς πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς στόχους. Η σύγκληση συμφερόντων με την Αλβανία παρατηρεί η Deutsche Welle, εμφανίζει μια νέα δυναμική στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Κόσοβο να γίνει σχεδόν ανεξάρτητο από τη Σερβία, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Όμως η σταδιακή αποκοπή των σχέσεων του Κοσόβου από τη Σερβία αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για τη σερβική μειονότητα του Βόρειου Κοσόβου και να υποδαυλίσει ακόμα περισσότερο τις εθνοτικές εχθρότητες.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.