Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Επιμέλεια: Svetozar Rajak, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Ειρήνη Καραμούζη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Εκδόσεις Παπαδόπουλος ΑΕ. Καποδιστρίου 9, 14452 Μεταμόρφωση Αττικής. Τηλ.: 210 2816134. Βιβλιοπωλείο: Μασσαλίας 14, 10680 Αθήνα. e–mail: info@epbooks.gr.
ISBN: 978-960-569-936-9, Σελίδες: 526,
Τα Βαλκάνια ποτέ, βεβαίως, δεν υπήρξαν το κέντρο της Ευρώπης. Συχνότατα όμως, όσα συνέβησαν σε αυτά, επηρέασαν βαθύτατα τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Απλό παράδειγμα η δολοφονία του διαδόχου της Αυστρο-Ουγγαρίας στο Σεράγεβο, που υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει ο Α΄ Παγκ. Πόλεμος.
Όμως και η λήξη του που από εδώ ξεκίνησε! Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ως κύριο «μέτωπο» θεωρούνταν –τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας– η κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία. Αυτό έγινε για πολλούς λόγους, που βεβαίως έχουν απόλυτα λογική βάση. Ωστόσο, στα Βαλκάνια, «παίχτηκαν» πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα. Και αυτό ήταν απολύτως φυσικό καθώς ένα μέρος του ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η Γιουγκοσλαβία ήταν μεν κομμουνιστική αλλά δεν ακολουθούσε την σοβιετική πολιτική, ενώ η Αλβανία προτίμησε να ακολουθήσει την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία που όμως «μέτραγε» πολύ περισσότερο για τα σύνορά της με την Σοβιετική Ένωση στην Ανατολία παρά για τη θέση της στα Βαλκάνια. Έτσι λοιπόν το να κάτσουν και να γράψουν το παρόν βιβλίο οι δεκαέξι (16) συγγραφείς του –από τους οποίους οι τέσσερις το επιμελήθηκαν– σημαίνει ότι είχαν αρκετή δουλειά να κάνουν. Και πρέπει να πούμε ότι την έκαναν πολύ καλά.
Στις σελίδες του ουσιαστικά έχουμε μια, ας την πούμε, κριτική παρουσίαση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Βαλκάνια ουσιαστικά από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση που είναι απαραίτητη για όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή, αλλά και ελληνική ιστορία, που διαβάζεται άνετα. Το ίδιο ισχύει και για τους φιλίστορες, καθώς είναι γραμμένο με σκοπό να πληροφορήσει τον αναγνώστη του κι όχι να «πουλήσει» …επιστημονικότητα.