Στη φωτογραφία: O Τζ. Τάικλετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του, στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Υπο-Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για θέματα Κυβερνοασφάλειας και Καινοτομίας.

Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων φαίνεται ότι, προς το παρόν, ολοκληρώθηκε.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γι’ άλλη μία αύξηση έως το τέλος του έτους, ενώ, στην Ευρώπη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα. Κριστίν Λαγκάρντ,  δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε άλλη αύξηση επιτοκίων.

Όμως, καθώς βρισκόμαστε ενώπιων πολύ σοβαρών γεωπολιτικών κινδύνων,  οι κεντρικές τράπεζες θα παρακολουθούν, από εδώ και στο εξής, τα δεδομένα του πληθωρισμού, της απασχόλησης και της ανάπτυξης των οικονομιών και αναλόγως θα πράξουν.  Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 έχει τις ίδιες πιθανότητες με το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις, εάν συνεχιστεί η άνοδος τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

Στο περιβάλλον αυτό, οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος χρήματος, στις αυξήσεις των πρώτων υλών, στο αυξημένο κόστος ενέργειας, στις πιέσεις των  συνδικάτων για αυξήσεις μισθών και, βέβαια, στη μείωση της ζήτησης σε αρκετούς κλάδους προϊόντων.

Οι εταιρείες  στις  ΗΠΑ, στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα  του τρίτου ημερολογιακού τριμήνου και  έχουμε πλέον μια ρεαλιστική πρόβλεψη για τη πορεία και την εκτίμηση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Με αυτή την ευκαιρία, θα δούμε πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου της Αμυντικής Βιομηχανίας έως τώρα και εάν αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών.

Ξεκινάμε από τη Lockheed Martin, καθώς ακούμε συνεχώς συζητήσεις για παραγγελίες νέων  F35.

Η κίνηση της μετοχής της Lockheed Martin

Στο παραπάνω γράφημα,  η γκρι περιοχή δείχνει την κίνηση της μετοχής της Lockheed Martin, ενώ η κόκκινη γραμμή το δείκτη S&P 500. Είναι εμφανής η απότομη ανοδική κίνηση της μετοχής, σε αντίθεση με το δείκτη, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.  Είναι ξεκάθαρο ότι  -χρηματιστηριακά- η μετοχή για την ώρα αποδίδει πολύ καλύτερα από τον δείκτη, προεξοφλώντας  μελλοντικά εταιρικά κέρδη.

Για το 2021 η εταιρεία   ανακοίνωσε κέρδη $22,76 ανά μετοχή, ενώ για το 2022 είχε κέρδη $27,23 όσα περίπου και η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα κέρδη του τρέχοντος έτους ήταν ότι θα φτάσουν τα $28.  Σήμερα, γνωρίζοντας  ήδη τα αποτελέσματα των τριών πρώτων τριμήνων, η εκτίμηση για τα κέρδη του 2023 είναι τα $27,25 ανά μετοχή, ενώ για το 2024 αναμένουν μείωση κερδών με πιθανό αποτέλεσμα κοντά στα $26,60.  Η μετοχή της εταιρείας, με τιμή κλεισίματος $445.97, διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 14,64, μερισματική απόδοση 2,8% και λόγο τιμής προς λογιστική αξία 11,18. Ο λόγος P/E  του δείκτη S&P 500 είναι στο 20,27 αισθητά πιο ακριβός από το αντίστοιχο λόγο της Lockheed Martin.  Να σημειώσουμε εδώ ότι, στις περιόδους των μεγάλων χρηματιστηριακών κρίσεων του 2007-2008 και του 2020, ο λόγος P/E της LMT US ισορρόπησε  περίπου στη περιοχή του 10,50 – 11,00.

Η τιμή της μετοχής της Raytheon σημείωσε απότομη άνοδο μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς η αμερικανική εταιρία κατασκευάζει μέρος του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome.

Από την πλευρά της, η Raytheon Technologies (RTX US), η οποία -μεταξύ άλλων- παράγει αρκετά συστήματα των F35, ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2023.  Τα κέρδη ανά μετοχή για ήταν $1,25, δηλαδή αυξημένα κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το σύνολο του 2023, τα αναμενόμενα κέρδη υπολογίζονται στα $5,00 ανά μετοχή, αυξημένα κατά 4,6% σε σχέση με αυτά του 2022. Για το 2024, με αυτά τα δεδομένα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών  για τα προσδοκώμενα κέρδη είναι ότι θα διαμορφωθούν στα  $5,42 και θα είναι αυξημένα κατά 8,4% σε σχέση με αυτά του 2023. Η μετοχή της εταιρείας με τιμή $79,15  διαπραγματεύεται με Ρ/Ε  15,8,  μερισματική απόδοση 3,0% και λόγο τιμής προς λογιστική αξία 1,64!

Η τιμή της μετοχής της Raytheon Technologies

Στο παραπάνω διάγραμμά τιμών της μετοχής της Raytheon Technologies παρατηρούμε -και εδώ-  την απότομη άνοδο της τιμής μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο κάτω μέρος του διαγράμματος, παρατηρούμε την απόδοση της μετοχής σε σχέση με τον S&P 500. Είναι προφανές ότι η μετοχή, από την ημέρα εκείνη. άλλαξε εικόνα και υπεραποδίδει πλέον του δείκτη.

Η  Northrop Grumman για το 3ο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε κέρδη $6,18 ανά μετοχή και  πλέον  τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2023 διαμορφώνονται στα $22,75 ανά μετοχή, μειωμένα κατά 11% περίπου σε σχέση με αυτά του 2022. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάζει μείωση της κερδοφορίας, παρά το γεγονός ότι είχε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,5%. Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις για  το 2024 είναι ότι ο κύκλος εργασιών θα είναι αυξημένος κατά 5% και θα  ξεπεράσει τα $41 δις. Τα κέρδη ανά μετοχή αντίστοιχα υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά: θα ξεπεράσουν τα $24,50, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6% περίπου. Η μετοχή της εταιρείας, με τιμή κλεισίματος $ 477,78,   διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 19,8, μερισματική απόδοση 1,6% και λόγο τιμής προς λογιστική αξία 4,53.

Διάγραμμα τιμών της μετοχής της Northrop Grumman Corporation. Η τιμή σημείωσε σημαντικά κέρδη ύστερα από την εισβολή στο Ισραήλ.

Η L3 Harris Technologies Inc. παρουσιάζει, επίσης, μείωση στην κερδοφορία της παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε. Η εταιρεία, που παράγει κυρίως ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας και επιτήρησης αέρος, εδάφους και θαλάσσης,  αναμένει για το 2023 κέρδη $12,23 ανά  μετοχή  έναντι  $12.23 το 2022 με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 11,6%.  Η μετοχή της εταιρείας με τιμή $175  διαπραγματεύεται με Ρ/Ε  19,9 , μερισματική απόδοση 2,6% και λόγο τιμής προς λογιστική αξία 1,77.

Ο κλάδος που υστερεί, αλλά και αυτός που μπορεί να κάνει την αναστροφή, είναι των πολιτικών αεροσκαφών.

Η  Boeing  εξακολουθεί να προβληματίζει. Κάθε χρόνο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι  το τελευταίο έτος ζημιών και συνεχώς διαψεύδονται από τα αποτελέσματα. Για το 2022, οι αναλυτές εκτιμούσαν κέρδη $3,72 ανά μετοχή και τελικά είχε ζημίες $11,06 , ενώ το 2023 αναμένεται να έχει ζημίες ανά μετοχή $5,68.  Για το 2024 έχει δοθεί μια εκτίμηση για κέρδη $4,44, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κρίσιμο σημείο θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2023 τα οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει οριακές  ζημίες  $-0,4 ανά μετοχή και το 1ο τρίμηνο του 2024 με αναμενόμενα οριακά κέρδη $0,4.

Ο κλάδος που υστερεί, αλλά και αυτός που μπορεί να κάνει την αναστροφή, είναι των πολιτικών αεροσκαφών. O κύκλος εργασιών του κλάδου έχει συρρικνωθεί κατά 30,27% στη τριετία 2020 -2022, αλλά τη τριετία 2021 – 2023 η μείωση του κύκλου εργασιών είναι 7,09%.

Στο άνω μέρος το διάγραμμα τιμών της μετοχής της Boeing τα τελευταία δύο έτη με μπλε χρώμα και του S&P 500 με κόκκινο . Στο κάτω μέρος, η απόδοση της μετοχής σε σχέση με τον S&P 500. Η αγορά προσδοκά ένα turnaround story για την Boeing, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει η πτωτική πορεία της μετοχής και η υποαπόδοση της σε σχέση με το δείκτη.

Κοιτώντας τη συνολική εικόνα της αγοράς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές μετοχές  είναι πιθανόν να πιεστούν όσο παραμένουν υψηλά τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων . Ο κλάδος των εταιρειών Αμυντικής Βιομηχανίας αποτελούσε πάντα ένα καλό καταφύγιο σε περιόδους μεταβλητότητας και οι ευκαιρίες που μας έδωσε στο παρελθόν είναι πολύ πιθανό να τις δούμε να επαναλαμβάνονται. Σε κρίσιμες περιόδους, η προστασία της ρευστότητας του επενδυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αυτή θα μας δώσει  το μέσο, ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες.