Επιμέλεια: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι δραστηριότητες του διαδικτυακού «στρατού» του Ισλαμικού Κράτους έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, αισθητά το 2018. Η εκτίμηση ισχύει ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική εκστρατεία προπαγάνδας και στρατολόγησης που φαίνεται να έχει σταματήσει.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες πληροφοριών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πιστεύουν ότι πολύ λίγα πλέον έχουν μείνει από την πανίσχυρη παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το συνολικό αποτύπωμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης του «Ισλαμικού Κράτος σε Ιράκ και Συρία» (ISIS) έχει μειωθεί κατά 83% συγκριτικά με τη δυναμική που είχε το 2015. Η οnline δραστηριότητα της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, που παρακολουθείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, περιλαμβάνει δημοσιεύσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στα μέσα ενημέρωσης, επαγγελματικές εικόνες και βίντεο στο YouTube, καθώς και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανάρτησης βίντεο.

Παράλληλα περιλαμβάνει υλικό και από το γραφείο Τύπου του Ισλαμικού Κράτους, το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που τα προηγούμενα χρόνια παρήγαγε εκατοντάδες προπαγανδιστικά βίντεο για το ISIS. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι συρρικνώθηκε το online αποτύπωμα του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας της απώλειας των εδαφών του. Η καταστροφή των φυσικών του βάσεων του Μέση Ανατολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και πολλών από τους διαδικτυακούς προπαγανδιστές του.