Των Αθανάσιου Έλλις, Βασίλη Νέδου

«Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία», υπογραμμίζει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί (φωτ. A.P. Photo / Francois Mori).

Η Γαλλία προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεών της με την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Φλοράνς Παρλί, λίγο μετά την υπογραφή στην Αθήνα της σύμβασης πώλησης 18 μαχητικών τύπου Ραφάλ. Η Γαλλία είναι έτοιμη για την πώληση και της νέας γενιάς φρεγατών FDI στην Αθήνα, ενώ συζητάει και το ενδεχόμενο προγραμματισμού μέρους της παραγωγής τους στην Ελλάδα.

Η κ. Παρλί επισημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική αεροπορία θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση «Skyros» με εύρος από την Ελλάδα έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ τον Φεβρουάριο ελληνική φρεγάτα θα ενταχθεί στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ». Η Γαλλίδα υπουργός κάνει λόγο και για τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από την Ελλάδα στις επιχειρήσεις στο Μάλι, ενώ επισημαίνει ότι οι επαφές για την επισημοποίηση μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας συνεχίζονται. Για τη στάση της Τουρκίας, η κ. Παρλί τονίζει ότι η ρητορική του καθησυχασμού είναι θετική, αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται και από γεγονότα. Επί τούτω, η κ. Παρλί υπογραμμίζει ότι η Γαλλία θα είναι άτεγκτη στο θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Ραφάλ; 

– Με την Ελλάδα, χτίζουμε μια στέρεη αμυντική σχέση. Η προμήθεια των Ραφάλ για την Αθήνα είναι μόνο μια πλευρά αυτής της σχέσης. Ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις πάνω στα στρατηγικά διακυβεύματα στον μεσογειακό χώρο και αλλού, οι ένοπλες δυνάμεις μας διεξάγουν ασκήσεις από κοινού. Ελπίζω, επίσης, ότι οι αμυντικές μας βιομηχανίες θα συνεργαστούν στενότερα. Διαθέτουμε γι’ αυτό νέα εργαλεία στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας. Θα ήθελα άλλωστε να υπογραμμίσω ότι έχουμε εγγύτητα απόψεων στα διακυβεύματα και στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής άμυνας.

– Θα υπάρξει νέα πρόταση για την προσφορά των γαλλικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού; Είναι πιθανό κάποια από αυτά να κατασκευαστούν εδώ στην Ελλάδα; 

– Οπως γνωρίζετε, η Γαλλία διαθέτει ναυτική βιομηχανία πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η Naval Group παράγει για το γαλλικό ναυτικό νέα γενιά φρεγατών (FDI). Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι φρεγάτες είναι κορυφαίες στην κατηγορία τους και ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του πολεμικού μας ναυτικού. Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας. Ενα ακόμα! Για αυτό, βέβαια, η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, είμαι βέβαιη, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά.

– Προβλέπετε περισσότερες κοινές ασκήσεις με τις αεροπορικές και τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Ναι, και πολύ σύντομα μάλιστα! Σε λίγες μέρες θα αναπτύξουμε σημαντικά αεροπορικά μέσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αποστολής «Skyros». Αυτή η μακράς εμβέλειας ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, τέσσερα Ραφάλ, δύο A400M Atlas και ένα A330 Phenix. Η συγκεκριμένη γαλλική αεροπορική δύναμη βρίσκεται ήδη σε περιοδεία που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Απογειώθηκε από το Tζιμπουτί και θα ταξιδέψει διαδοχικά στην Ινδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Η άσκηση στοχεύει να επιδείξει την ικανότητα της γαλλικής αεροπορίας να αναπτυχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου η Γαλλία επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην έννοια της ελευθερίας ανεφοδιασμού και αεροπλοΐας. Θα είναι η πρώτη κοινή αποστολή για τα τρία αυτά διαμάντια της γαλλικής αεροπορίας. Θα είναι βέβαια ευκαιρία ανταλλαγών και συνεκπαίδευσης με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αλλωστε, μετά τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην τελευταία άσκηση Volfa στη Γαλλία, το περασμένο φθινόπωρο, περιμένουμε με ανυπομονησία την ανάπτυξη των αεροσκαφών (8 Rafale και 4 Mirage 2000) την ερχόμενη άνοιξη, με την ευκαιρία της διεθνούς ασκήσεως «Ηνίοχος» (12 με 24 Απριλίου στην Ελλάδα).

Οσον αφορά τον τομέα του Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο μας, «Σαρλ ντε Γκωλ», θα βρίσκεται σε αποστολή στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στην Ελλάδα έχει αποσταλεί πρόσκληση για τη συμμετοχή μιας φρεγάτας στην αποστολή αυτή ανάμεσα στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Στην άσκηση συμπεριλαμβάνονται αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δυνάμεων της γαλλικής αεροναυτικής ομάδας κρούσης (σ.σ. Carrier Group του «Σαρλ ντε Γκωλ») και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό θα επιτρέψει στις Δυνάμεις μας να συνεχίσουν την εκπαίδευση σε θέματα συνεργασίας και ενίσχυσης της διαλειτουργικότητάς τους. Οι επαφές αυτές λαμβάνουν επίσης χώρα σε πολυμερές πλαίσιο, συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας ή της πρωτοβουλίας «Medusa», όπως συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ομως, η επιχειρησιακή μας συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα με ελληνική δέσμευση στο Σαχέλ όπου όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι συμπράττουν μαζί μας, είτε στη MINUSMA είτε στην EUTM, είτε στο πλαίσιο της δύναμης Takuba, μιας ομάδας ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων που συνοδεύει στη μάχη τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι.

– Υπάρχει χώρος για μια συμφωνία αμοιβαίας ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας;

– Στα θέματα άμυνας, οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν ανέλθει στο ανώτερο επίπεδό τους εδώ και μία δεκαετία, όπως το αποδεικνύουν οι περίπου δώδεκα υπουργικές συσκέψεις και η επίσκεψη του Γάλλου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα, το 2019. Σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε σύσκεψη ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ειδικότερα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας. Συνεχίζουμε βέβαια την εργασία στο θέμα αυτό ώστε να είμαστε έτοιμοι να την επισημοποιήσουμε μόλις θα είναι δυνατό.

– Ποια βήματα θα έπρεπε να ακολουθήσει ειδικότερα η Ευρώπη ώστε να φθάσει σε επίπεδο στρατηγικής αυτονομίας;

– Οπως ήδη γνωρίζετε, η Γαλλία πιστεύει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, ανθεκτικότερη απέναντι στις κρίσεις. Πιστεύω ότι η κρίση που βιώνουμε εδώ και περίπου ένα χρόνο κατέδειξε σε ποιο βαθμό είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Η έννοια της «στρατηγικής αυτονομίας» παραπέμπει σε ικανότητα που θα δίνει στους Ευρωπαίους ελευθερία εκτίμησης, απόφασης και αυτόνομης δράσης. Το διακύβευμα είναι η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών αλλά κυρίως η θεμελίωση της κυριαρχίας και της συλλογικής μας αξιοπιστίας, μεταξύ άλλων και ως εταίροι, ειδικότερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτή η στρατηγική αυτονομία καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο που εκτείνεται από την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών απέναντι στην απειλή ξένων επεμβάσεων ώς την ελευθερία εκτίμησης και δράσης στον επιχειρησιακό τομέα, περνώντας από την ασφάλεια της οικονομίας και της τεχνολογίας, γεγονός που συνεπάγεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στον τομέα αυτό, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε όμως να προχωρήσουμε περισσότερο.

Επαγρύπνηση με Τουρκία

– Πιστεύετε ότι η Τουρκία έχει ειλικρινές ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ε.Ε. και για προσαρμογή της συμπεριφοράς της στους διεθνείς κανόνες;

– Το ελπίζω! Είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρούμε σχέσεις στενές και σχέσεις εμπιστοσύνης ειδικότερα μεταξύ γειτονικών και συμμαχικών χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα μας χωρίζουν, μακροχρόνια μας εξασθενίζουν, ενώ μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε στις μείζονες απειλές, όπως η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε διορατικοί και να επαγρυπνούμε: η ρητορική του καθησυχασμού είναι ευπρόσδεκτη αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Ειδικότερα, θα είμαστε άτεγκτοι ως προς το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή” στις 26 Ιανουαρίου 2021