Σίγουρα θα μπορούσαμε να δώσουμε τον τίτλο: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» γιατί το ΚΥΣΕΑ της 24ης Φεβρουαρίου 2018 κάτι τέτοιο έκανε. Κατά τις 12:30 εκείνου του Σαββάτου κυκλοφόρησε από το ΥΕΘΑ μια ανακοίνωση που έλεγε: «Συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με θέμα την έγκριση υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς» και τίποτε άλλο!

Kατά τις 15:00 το Μαξίμου ανακοίνωσε: «το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα  των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».  Τώρα γιατί σώνει και καλά το ΚΥΣΕΑ έπρεπε να συνεδριάσει Σάββατο μεσημέρι, «εν κρυπτώ και παραβύστω» ή «στη ζούλα» αν προτιμάτε τις τρέχουσες εκφράσεις, για να μας πει τα παραπάνω, σίγουρα είναι απορίας άξιον. Όντως οι δηλώσεις του Donald Tusk για την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ήσαν πολύ ξεκάθαρες και μάλλον σκληρές. Όμως χρειαζόταν ΚΥΣΕΑ για να μας το πουν; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το είχε ανακοινώσει από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου.

Όσο για «την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόκειται απλώς για κάποια χαρτιά που είχαν ξεχάσει να υπογράψουν και αφορούν τις επιθεωρήσεις των βλημάτων OSA, γι’ ανταλλακτικά τορπιλών και για συστήματα διασύνδεσης και επικοινωνίας των αρμάτων μάχης. Οι συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 με τους Αμερικανούς (του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της Lockheed-Martin) ξεκίνησαν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ελπίζουμε να έχουν αίσιο πέρας.