Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη Mirage-2000-5 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 331 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά, όπου συμμετείχαν οι Αεροπορίες της  Ισπανίας με  αεροσκάφη EF2000 Eurofighter, της Γαλλίας με Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Πολωνίας με F-16M και της Ιταλίας με Tornado και AMX, οι ιπτάμενοι της 331Μ πρώτευσαν, τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Παράλληλα, η Ελλάδα μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Trident Juncture 2018» με τέσσερα αεροπλάνα F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 ΠΜ. Η «Trident Juncture 2018» είναι η μεγαλύτερη – εδώ και πολλά χρόνια – άσκηση της συμμαχίας. Τα ελληνικά F-16 επιχειρούν από την Αεροπορική Βάση Bodø, στην βόρεια Νορβηγία.

Επίσης, στην 110 ΠΜ, στη Λάρισα, από τις 15 Οκτωβρίου βρίσκονται έντεκα μαχητικά F-16I και ένα ηλεκτρονικού πολέμου Gulfstream G550 Nachshon Eitam,  στο πλαίσιο των ασκήσεων-συνεκπαιδεύσεων των δύο Αεροποριών, που πραγματοποιούνται εδώ και κάμποσα χρόνια.  

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, βρέθηκαν στο Ισραήλ έξη συνολικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Τα δύο ήσαν AH-64Α+ Apache, άλλα δύο AH-64D Apache και δύο CH-47 Chinook. Τα εν λόγω ελικόπτερα απογειώθηκαν από το Στεφανοβίκι στις 23 Οκτωβρίου. Πέταξαν –μέσω Κύπρο – έως την Αεροπορική Βάση Ramon, στο νοτιοδυτικό Ισραήλ, απ’ όπου επιχειρούν Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας. Εκεί ασκήθηκαν επί διήμερο. Κατά την επιστροφή τους, στάθμευσαν για μία ημέρα στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησαν άσκηση με την Εθνική Φρουρά. Στις 27 Οκτωβρίου, επέστρεψαν στη βάση τους, στο Στεφανοβίκι. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση δεν είναι τα ταξίδια –τέτοια έχουν γίνει και άλλες φορές– αλλά το ότι τα έξι ελικόπτερα πέρασαν και κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή, δίπλα από την περιοχή που έπλεε το περιβόητο  «Barbaros» που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες και δύο πυραυλακάτους. Όλα αυτά λοιπόν τα πολεμικά που ήσαν έτοιμα να μην επιτρέψουν στο Νικηφόρο Φωκά F466 να «παρενοχλήσει» το ερευνητικό πλοίο, δεν πήραν είδηση τα ελληνικά ελικόπτερα! Είναι και αυτό ένα μικρό δείγμα των ικανοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που –κατά τα άλλα– θέλουν να κυριαρχούν στην Αν. Μεσόγειο…