Επιμέλεια: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Το «Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος και   Αντιτρομοκρατίας» της Αυστρίας (BVT) συνέλαβε δύο άτομα που φέρεται να κατασκόπευαν υπέρ της Ρωσίας.

Οι εφημερίδες της Βιέννης ανέφεραν ότι ο πρώτος από αυτούς είναι Αυστριακός αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι διαβίβαζε διαβαθμισμένες πληροφορίες στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για τη σύλληψη ενός έν αποστρατεία συνταγματάρχη του αυστριακού στρατού, ο οποίος πιστεύεται ότι κατασκόπευε για τη Ρωσία από το 1988. Σύμφωνα δε με το Intelnews, εργαζόταν στην έδρα των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων, στο Σάλτσμπουργκ. Εκτιμάται ότι ερχόταν σε τακτική επαφή με το  Ρώσο χειριστή του, γνωστό ως «Γιούρι», και  θεωρείται ότι έδωσε πληροφορίες για συστήματα όπλων του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και για προσωπικά δεδομένα ανώτατων αξιωματικών των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα η βιενέζικη εφημερίδα Kronen Zeitung ανάφερε ότι έγινε σύλληψη και δεύτερου Αυστριακού πολίτη για κατασκοπεία υπέρ της   Μόσχας. Χαρακτηρίζεται ως ο «Ο» και, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Βιέννης, ήταν υπάλληλος του BVT, χωρίς να παρέχονται άλλες λεπτομέρειες.