Την ίδια ημέρα, πίσω στα τέλη Μαΐου, το USS Kearsarge βρισκόταν στο Ταλίν της Εσθονίας, το USS Paul Ignatius στο Μπέργκεν (βλ. Ναυτική βάση Haakonsvern) της Νορβηγίας, τα USS Gravely και USS Gunston Hall στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, και το USS Jason Dunham στο Δυρράχιο της Αλβανίας, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά προ ημερών ο Τζο Γκουλντ σε άρθρο του για το DefenseNews.

Και τώρα, ολίγες ημέρες μετά, κάποια από τα προαναφερθέντα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ (τα USS Kearsarge, USS Gunston Hall και USS Gravely, μεταξύ άλλων) έχουν πια καταπλεύσει στη Βαλτική, προκειμένου να πάρουν μέρος στα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια BALTOPS 22 που διεξάγονται το διάστημα μεταξύ 5 και 17 Ιουνίου με τη συμμετοχή δυνάμεων από συνολικά 16 χώρες: 14 νατοϊκές (όχι την Ελλάδα) συν τις Φινλανδία και Σουηδία.

Τα BALTOPS (Baltic Operations) έρχονται, βέβαια, να διαδεχθούν μια σειρά από άλλες πολυεθνικές ασκήσεις που είχαν προηγηθεί, όπως προκύπτει μέσα από τις σχετικές καταγραφές στις επίσημες ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ και των ενόπλων δυνάμεων των κατά περίπτωση άμεσα εμπλεκομένων χωρών.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Northern Viking 22 (Ισλανδία), Arrow 22 (Φινλανδία), Iron Wolf 22 (Λιθουανία), Wettiner Heide και Combined Resolve (Γερμανία), SiilHedgehog 22 (στην Εσθονία, η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου άσκηση που έχει γίνει στη συγκεκριμένη χώρα μετά το 1991), Trojan Footprint 22 και NATO Tiger Meet (στην Ελλάδα, όπου είχαμε και τις διμερείς ελληνοαμερικανικές Stolen Cerberus 22 και Alexander the Great 22), Swift Response και Defender Europe.

Κατά τα λοιπά, επί του παρόντος «τρέχουν» οι BALTOPS 22 (Βαλτική) και Ramstein Legacy 22 (Πολωνία, Βαλτική), ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένονται επίσης οι Wind Spring 22 (Ρουμανία) και Platinum Lion 22 (Βουλγαρία).

Αν και «καθιερωμένα», τα εν λόγω στρατιωτικά γυμνάσια αποκτούν πια πρόσθετο βάρος με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναδιαμορφώνονται. Διόλου τυχαία, πολλά από τις φετινές ασκήσεις ξεχωρίζουν και ως οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, η καθεμιά στον χώρο της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ημερών, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (και αναπαράγουν οι MilitaryTimes), οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη εργάζονται πάνω σε σχέδια με στόχο την ανάπτυξη των στρατιωτικών γυμνασίων όχι μόνο σε συμμαχικό ενδονατοϊκό επίπεδο αλλά και με τις Φινλανδία και Σουηδία (προς ενίσχυση της ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας), είτε εκείνες ενταχθούν τελικώς στο ΝΑΤΟ είτε όχι (λόγω Τουρκίας).

Όσο για τα σενάρια που δοκιμάζονται στο πλαίσιο των λόγω ασκήσεων, εκείνα δυστυχώς πλέον φαντάζουν όχι μόνο ρεαλιστικά αλλά και περισσότερο… πιθανά λόγω του πολέμου: βλ. ανάκτηση του ελέγχου νησιών που έχει καταλάβει ο εχθρός κ.ά.

Αλλά και στα άλλα μέτωπα, νότια και νοτιοανατολικά, το Ισραήλ διεξάγει και εκείνο επί του παρόντος στρατιωτικά γυμνάσια (Chariots of Fire), τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, με το βλέμμα στραμμένο στο μέτωπο της Ουκρανίας από τη μια πλευρά (ένα μέτωπο από το οποίο προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα, σύμφωνα με την Jerusalem Post) και στο Ιράν από την άλλη. Προ ημερών, «από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022», είχαμε παράλληλα και «στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» την άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022 «με τη συμμετοχή ναυτικών, χερσαίων και εναέριων μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εάν το μέγεθος των στρατιωτικών γυμνασίων είναι ενδεικτικό και των (εν)τάσεων στη διεθνή σκηνή, τότε αφήνουμε πίσω μας μια τεταμένη χρονιά και οδεύουμε προς μια ακόμη… εντονότερη», γράφαμε πίσω στις αρχές του Ιανουαρίου του 2022 (σε άρθρο με τίτλο «Τα στρατιωτικά γυμνάσια του 2022: Κάθε χρόνο και μεγαλύτερα – Φανερώνουν (εν)τάσεις»)…

Όσο για τα καθιερωμένα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια (Mavi Vatan, Efes), εκείνα χρήζουν μεν στενής παρακολούθησης… αλλά δεν τρομάζουν.