Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με τη διοργάνωση της φετινής αεροπορικής άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας μας (Π.Α.) «Ηνίοχος 2023», καθώς ενώ ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει με αεροσκάφη.

Ο «Ηνίοχος» είναι η πιο σημαντική και εξωστρεφής άσκηση της Π.Α. και τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή της ισραηλινής αεροπορίας αποτελούσε πόλο έλξης για πολλές χώρες στην περιοχή και ευρύτερα. Η συμμετοχή των δύο καλύτερων αεροποριών της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδας και Ισραήλ) λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και αραβικές χώρες.

Από την ελληνική πλευρά διαμηνύεται ότι καθώς το Ισραήλ αποτελεί εταίρο στρατηγικής συνεργασίας για την Ελλάδα, εφόσον η αεροπορία της χώρας επιλέξει να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε δεύτερη φάση, τότε θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου τα ισραηλινά μαχητικά να συμμετάσχουν στα σενάρια που θα πραγματοποιηθούν πάνω από το ελληνικό έδαφος και τις ελληνικές θάλασσες ανάμεσα στις 24 Απριλίου και τις 5 Μαΐου.

Στον φετινό «Ηνίοχο» αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τα οποία θα απονηώνονται από τα αεροπλανοφόρα αυτών των χωρών που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή για σειρά αποστολών.

Η πιθανή επιβεβαίωση της αποχής του Ισραήλ από τον φετινό «Ηνίοχο» αντιμετωπίζεται από έμπειρους παρατηρητές ως ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών και πολιτικών εξελίξεων. Οι τελευταίες, διαδοχικές, κυβερνήσεις του Ισραήλ επιθυμούν να συνεχίσουν στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αγκυρα.

Ο «Ηνίοχος» αποτελεί μια άσκηση με τεράστια διεθνή προβολή, ωστόσο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συμμετάσχει ακόμα και τις τελευταίες εβδομάδες σε ναυτικές και άλλες –λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά ουσιαστικές– ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το Ισραήλ αναπτύσσει το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα, το οποίο η Αθήνα φιλοδοξεί να μετατρέψει σε κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης για όλη την περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” την 1η Φεβρουαρίου 2023