Στο Βίλνιους με στρατηγική στήριξης της Ουκρανίας ο Μητσοτάκης
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ουσιαστικά το βασικό στοιχείο της ατζέντας με την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία ταξιδεύει μέχρι το Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η λογική που διέπει την παρουσία του πρωθυπουργού στο Βίλνιους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, είναι εκείνη της πολιτικής συζήτησης.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια συζήτηση με όρους μεθοδολογίας –αυτή είναι μια δουλειά που θα αναλάβουν σε δεύτερο επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι διπλωματικοί– αλλά θα διερευνήσει το πολιτικό περιθώριο που υφίσταται ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να χαρακτηριστεί από πλήρη νηνεμία στα ελληνοτουρκικά.
Οι κόκκινες γραμμές είναι διακριτές και σαφείς, και παρά τη βούληση που υπάρχει για πρόοδο και ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών, το καλάθι που κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μικρό.
Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βίλνιους με ξεκάθαρη ατζέντα στα ζητήματα που είναι κεντρικά για τη σύνοδο. Η Αθήνα θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, μάλιστα με τρόπο ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει το Κίεβο σε αυτή τη φάση του πολέμου. Συγκεκριμένα, η Αθήνα παρέχει εκπαιδευτές για τη χρήση των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 1-A5, τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς την Ουκρανία από διάφορες πλευρές.
Επί της ουσίας κλιμάκιο από τον Στρατό Ξηράς θα εκπαιδεύει στην Ολλανδία τους Ουκρανούς εκπαιδευτές οι οποίοι στη συνέχεια, στη χώρα τους, θα μεταλαμπαδεύσουν όσα έμαθαν στα πληρώματα που θα κληθούν να επανδρώσουν τα γερμανικής τεχνολογίας άρματα μάχης.
Αντίστοιχες ομάδες Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη συντήρηση των αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου PzH 2000 (με βλήματα 155 χιλιοστών), τα οποία –άλλωστε– υπάρχουν και στο οπλοστάσιο του Πυροβολικού. Η συνέχιση της ενεργής υποστήριξης της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα που τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής.
Ούτως ή άλλως, η συζήτηση αυτή έχει πρακτικά εξαντληθεί από τη στιγμή που οι ΗΠΑ προεξοφλούν ότι η Ουκρανία υπό τις παρούσες συνθήκες ανοιχτού πολέμου δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πέρα από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει μια σειρά από διμερείς συναντήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς. Αύριο οι επαφές περιλαμβάνουν τον κ. Ερντογάν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.
Η συνάντηση με τον Ράμα έχει αυτονόητο ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα έχει εκφραστεί πολύ ανοιχτά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Αλβανίας, η υπόθεση της κράτησης χωρίς δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 11 Ιουλίου 2023