Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αλλά και η «αναγέννηση» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

Η παρουσία πολυάριθμων διπλωματικών αποστολών και 350 εκπροσώπων κορυφαίων αμυντικών εταιρειών από 27 χώρες, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το «παρών» στη φετινή DEFEA θα δώσουν με εθνικά περίπτερα, η Αρμενία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Τσεχία καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος. Στη DEFEA θα παραβρεθούν ακόμη, ανεξάρτητες συμμετοχές από την Αγγλία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κροατία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Δικά τους περίπτερα θα έχουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Σε πρώτο πλάνο

Οι γεωπολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Κίνα και από τη Ρωσία μέχρι το Ιράν αλλά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο απειλών και προκλήσεων ασφαλείας, θα βρεθούν στην «καρδιά» της φετινής DEFEA και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και στρατιωτικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της DEFEA, την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθούν δεκάδες εθνικές αποστολές, υπουργοί και υφυπουργοί Άμυνας και Αρχηγοί Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων συμπίπτει με την επίσημη έναρξη της ελληνικής εκστρατείας για την εκλογή της χώρας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, που έχει ως στόχο να διευρύνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα διοργανώνει μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας με διεθνή ακτινοβολία και μάλιστα, σε μία χρονική στιγμή όπου συντελούνται τεκτονικές αλλαγές οι οποίες διαμορφώνουν τις ισορροπίες δυνάμεων του μέλλοντος, επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας αλλά και ως υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης.

Έμφαση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Το πλαίσιο της φετινής DEFEA παρουσιάστηκε αναλυτικά στους Ακολούθους Άμυνας και τις διπλωματικές αποστολές ξένων κρατών σε ειδική συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη εργασίας με στελέχη της εταιρείας Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA ΑΕ. Ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς εξέπεμψε το μήνυμα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία στιβαρή αμυντική βιομηχανία, η οποία θα λειτουργεί ως καταλύτης για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Ζητούμενο είναι και η εξωστρέφεια, με τις ελληνικές εταιρείες να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές αλλά και στις μεγαλύτερες αμυντικές εκθέσεις παγκοσμίως.

Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης με τον πήχη να τίθεται ψηλά, από τη στιγμή που η Ελλάδα επενδύει σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με εκθέτες από περισσότερες από 27 χώρες και αντιπροσωπείες από τουλάχιστον 55 χώρες, η DEFEA αποτελεί κοιτίδα συνεργασιών ανάμεσα στους εκατοντάδες εκπροσώπους της ελληνικής και της διεθνούς αμυντικής κοινότητας και τους ηγέτες του παγκόσμιου βιομηχανικού τομέα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της DEFEA θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και εργαστήρια στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ενώ θα σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν ευρωπαϊκές και Νατοϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF Cross-Project Conference) και πρωτοβουλίες αμυντικής καινοτομίας του ΝΑΤΟ, όπως ο Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic-DIANA) και το Ταμείο Καινοτομίας (NATO Innovation Fund).