Σε τροχιά «δυναμικής ανάπτυξης» οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σύμφωνα με τον Λαβρόφ
Ξεκινώντας από την Τρίτη, 22 Ιουνίου, Ρώσοι τουρίστες άρχισαν και πάλι να επισκέπτονται την Τουρκία, με την πρώτη πτήση να κάνει το δρομολόγιο Μόσχα-Αττάλεια, μεταφέροντας 132 επιβάτες από τη ρωσική πρωτεύουσα στην εκλογική περιφέρεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα είχε μπλοκάρει τις τουριστικές πτήσεις προς την Τουρκία για περίπου ένα δίμηνο, επικαλούμενη λόγους δημόσιας υγείας σχετικούς με την πανδημία, αν και πίσω από τη ρωσική απαγόρευση ίσως να κρύβονταν και άλλες… (γεω)πολιτικές στοχεύσεις υπό μορφή πιέσεων-προειδοποιήσεων προς την τουρκική πλευρά με φόντο όσα άλλα θα εκτυλίσσονταν παράλληλα το περασμένο διάστημα: τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τη συνάντηση Μπάιντεν–Ερντογάν στη βελγική πρωτεύουσα, την πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία πίσω στις αρχές Ιουνίου η πρέσβης Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ.ά.
Λαβρόφ και Ρώσοι τουρίστες στην Αττάλεια
Μαζί με τους Ρώσους τουρίστες ωστόσο, την Αττάλεια θα επισκεπτόταν τον Ιούνιο και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στο μεσοδιάστημα (την Πέμπτη, 24 Ιουνίου) θα είχε προηγηθεί και άλλη μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρέθηκε στις 30 Ιουνίου στην – γενέτειρα του Τσαβούσογλου – Αλάνια, παραθαλάσσια πόλη στην επαρχία της Αττάλειας, για να συναντήσει εκεί από κοντά τον Τούρκο ομόλογό του.
Και κρίνοντας από όσα δήλωσε ο ίδιος Ρώσος ΥΠΕΞ έπειτα από το πέρας της συνάντησης, η Μόσχα μοιάζει σαν να έχει πια αποδεχθεί πλήρως – όχι ως ανταγωνιστικό αλλά ως συμπληρωματικό προς τον ρωσικό – τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία του Ερντογάν σε Νότιο Καύκασο (Ναγκόρνο Καραμπάχ), Λιβύη και Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο 71χρονος Λαβρόφ έπειτα από τις επαφές που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 30 Ιουνίου:
- «Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται δυναμικά σε όλους τους τομείς, χωρίς καμία εξαίρεση».
- Ο «τακτικός και σταθερός» πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες «συμπληρώνεται από μεγάλης κλίμακας συνεργασίες σε εμπόριο, επενδύσεις» κ.ά. Ενδεικτική ως προς αυτό, και η αύξηση της τάξεως του 22,5% στον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
- Τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου αναμένονται το 2023, για να συμπέσουν χρονικά και με τους επετειακούς εορτασμούς της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
- Η Μόσχα δεν ανησυχεί για το νέο κανάλι (Istanbul Canal, Kanal İstanbul) που ετοιμάζεται να διανοίξει στην Ανατολική Θράκη το καθεστώς Ερντογάν.
- Η ρωσική ηγεσία δηλώνει «ικανοποιημένη» από τη «στενή και αποτελεσματική συνεργασία» που έχει με την Τουρκία σε Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χαιρετίζει την πρόταση των κ.κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίεφ για έναν μηχανισμό 3+3 στο νότιο Καύκασο με τη συμμετοχή Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, ενώ παράλληλα δηλώνει «ικανοποιημένη» και από τη λειτουργία του Κοινού ΡωσοΤουρκικού Κέντρου επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συνεργασίας λαμβάνουν χώρα «τακτικές διαβουλεύσεις» και κινήσεις «συντονισμού των πολιτικών θέσεων».
- Κατά τα λοιπά, η Μόσχα βλέπει «έξωθεν υποστηριζόμενες» «αποσχιστικές τάσεις» στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη (Κούρδοι;) τις οποίες και αποκηρύσσει ως «απαράδεκτες».
- Την ίδια ώρα, χαιρετίζει την «πρόθεση» της Τουρκίας να κάνει χρήση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος των S-400.
- Ενώ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V αναμένεται να αρχίσει να παράγεται (και) στην Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ομιλία του στην Αττάλεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία και Αφγανιστάν.
Αναλυτές όπως ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Ντιμίταρ Μπέτσεφ εκτιμούν πως «ο Πούτιν μάλλον δεν ανησυχεί» για μια ενδεχόμενη (επι)στροφή του Ερντογάν στις αγκάλες της Δύσης καθώς «γνωρίζει πολύ καλά ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη παραμένουν εύθραυστες και ότι η όποια επόμενη αψιμαχία (σ.σ. μεταξύ Άγκυρας και Δύσης) θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια νέα στροφή (σ.σ. της Τουρκίας) προς τη Ρωσία».
Αναλυτές όπως ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν ωστόσο από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως ήταν κυρίως η επίσκεψη στην Τουρκία της πρέσβεως Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πίσω στις αρχές του Ιουνίου, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία πίσω στη Μόσχα… ως ενδεικτική της προσπάθειας που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, ενδεχομένως υποσχόμενες άλλα ανταλλάγματα στην Τουρκία, προκειμένου να αποδυναμώσουν τα ερείσματα που έχει κατορθώσει να οικοδομήσει η Ρωσική Ομοσπονδία στη δυτική Συρία…
Όσο για την αξία των εν λόγω ερεισμάτων, αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα έστειλε προ ημερών δύο μαχητικά MiG-31K, «οπλισμένα» με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Λαττάκεια στις μεσογειακές ακτές της Συρίας προκειμένου να πάρουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με πολεμικά πλοία (Moskva Project 1164, Admiral Essen, Admiral Makarov Project 11356), υποβρύχια (B-262 Stary Oskol, Rostov-on-Don Project 636.3), βομβαρδιστικά Tu-22M3 κ.ά…