Του Βασίλη Νέδου

Με επιφυλακτικότητα και σε πλήρη εγρήγορση, παρά τα μέτρα για την πανδημία και την προσμονή για ένα Πάσχα κατά το δυνατόν φυσιολογικό, βρίσκεται η Αθήνα, λόγω του κλίματος αναταραχής που υπάρχει στην Τουρκία και των πληροφοριών που εξακολουθούν να καταφθάνουν σχετικά με τον σχεδιασμό της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την εξίσωση της ούτως ή άλλως προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον Εβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που άργησαν να λάβουν μέτρα κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας.

Η πολιτική απρονοησία εκ μέρους του κ. Ερντογάν οδήγησε και στο θρίλερ με την παραίτηση (ή μη) του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός σκληρού εθνικιστή ο οποίος δεν προέρχεται από το ΑΚΡ, αλλά έχει ανελιχθεί ταχύτατα στα σκαλοπάτια της ενδοκομματικής ιεραρχίας, προκαλώντας εκνευρισμό στους «φυσικούς» δελφίνους, όπως ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η σπουδή του κ. Ερντογάν να κρατήσει τον κ. Σοϊλού, αλλά και η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση αλλά και επιθετική κατά της Ελλάδος «Σοζτσού», υποδηλώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει αυτό το κομμάτι των υποστηρικτών του. Κατ’ ορισμένους υποδηλώνει και την αγωνία να μην αποξενωθεί και από τα μεσαία κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων που κρυφίως παραμένουν σκεπτικά για την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Εάν σε αυτή την εξίσωση προστεθούν οι παράμετροι του μεταναστευτικού αλλά και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθίσταται σαφές ότι η γειτονική χώρα αποτελεί ένα καζάνι που βράζει.

Η επιφυλακή της Αθήνας στο Ανατολικό Αιγαίο έχει υπαγορευθεί από τις μεταφορές μεταναστών σε περιοχές απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω αλλά και το Καστελλόριζο το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Ο κορωνοϊός αυξάνει τον βαθμό ετοιμότητας, γι’ αυτό και έχει επιλεγεί η ισχυρή παρουσία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές απόπειρες να μεταφερθούν μετανάστες. Το «Ακίντουρκ», ένα φορτηγό που ήταν ύποπτο για τέτοιες αποστολές, δεν έχει ακόμα κινηθεί προς το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινώσει δρομολόγιο από το Τασουτσού (απέναντι από τα Κατεχόμενα) προς το λιμάνι του Αλίαγα τη Σμύρνης.

Η επιφυλακή της Αθήνας αφορά αποκλειστικά το μεταναστευτικό ή την προσπάθεια πιθανής εξαγωγής της κρίσης που διανύει η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν και όχι τη Λιβύη. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφησαν αρκετά δρομολόγια πλοίων από την Τουρκία προς ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται παρά την πανδημία. Ωστόσο, η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να αποσπάσει δυνάμεις για περιπολίες στα νότια της Κρήτης, πέρα από την παρουσία που έχει προκειμένου να προλάβει εκπλήξεις στις περιοχές όπου έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αλλες λύσεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα πιθανές. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι (αν όχι το φθινόπωρο), δεδομένης της απροθυμίας που δείχνουν τα κράτη-μέλη να διαθέσουν μέσα στην παρούσα κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει τις έρευνες αλλά και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά αυτή τη στιγμή την οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο, εντελώς ασύμφορη. Είναι ενδεικτική η αναστολή των γεωτρήσεων της Exxon/Mobil για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η τελευταία κίνηση ουσιαστικά μεταθέτει το ενδεχόμενο κερδών από φυσικό αέριο για τη Λευκωσία πολύ μετά το 2022 και επί του πρακτέου ακυρώνει και την πολιτική σπουδή της Αγκυρας να «προλάβει» με δικές της γεωτρήσεις. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη και αν θα οδηγούσε την Αγκυρα σε κάποιου είδους ανασχεδιασμό της στρατηγικής της στην Κύπρο.

Προσπάθεια απομόνωσης

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό δείχνουν, πάντως, ότι λόγω της πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας, η Αγκυρα προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα, περί δυνατότητας να ενισχύσει 83 χώρες με μέσα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ηδη, δύο αεροδρόμια γύρω από την Κωνσταντινούπολη μετατρέπονται σε νοσοκομεία για τον κορωνοϊό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου βρίσκεται εκτός βάσεων, σε μια προσπάθεια απομόνωσης. Επίσης, έχουν ακυρωθεί όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις, πλην της «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα) που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο και συνήθως πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλου του στόλου. Ηδη, οι Τούρκοι επιτελείς προσπαθούν να προσαρμόσουν την άσκηση σε μικρότερα μεγέθη.

Δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή της 18ης Απριλίου 2020