Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η ΠΓΔΜ δεν προλαβαίνει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και -ιδίως- ότι προϋπόθεση της όποιας διμερούς και πολυμερούς συμφωνίας αποτελεί η ονομασία erga omnes (έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις) ξεκαθαρίζουν την κατάσταση της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, αν τουλάχιστον δεν επικρατήσουν άλλες σκέψεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Η «Α&Δ» έχει επισημάνει, επανειλημμένως, ότι η εκκρεμότητα στα βόρεια σύνορα της χώρας πρέπει ασφαλώς κάποια στιγμή να επιλυθεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί ούτε βιαστικά ούτε στο βωμό συμφερόντων τρίτων ούτε ασφαλώς μέσω της ελληνικής εθελοτύφλωσης ή διπλωματικής αυτοκτονίας.

Οι πολίτες και τα κόμματα δικαιούνται να έχουν οποιαδήποτε άποψη προτιμούν ως προς το αν όρος «Μακεδονία», σε οποιαδήποτε μορφή του, αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού ή όχι. Κανείς δεν δικαιούται ωστόσο να προσβάλλει την κοινή λογική μέσω της παραπλάνησης ότι το erga omnes δεν είναι απαραίτητο ή ότι οι γείτονες «μπορούν στο εσωτερικό να αποκαλούνται, όπως επιθυμούν». Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο, επειδή, πρώτον, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της έννοιας του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και των συλλογικών ή κρατικών ονομασιών και οντοτήτων. Και, δεύτερον, επειδή η φαιδρότητα του τύπου «ας λέγονται όπως θέλουν» απαιτεί την ελληνική συνυπογραφή! Η αντίφαση είναι τεράστια και η ελληνική πλευρά θα είχε η ίδια αναγνωρίσει για το «εσωτερικό» της ΠΓΔΜ ό,τι της αρνείται στο «εξωτερικό». Είναι δε κρίμα που -ας μην το ξεχνάμε!- ο παραλογισμός της διπλής ονομασίας είχε ξεκινήσει από την ίδια την Αθήνα, το Μάιο του 1992, ως μέθοδος παράκαμψης των εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών, αδιαφορώντας για την αυτόματη βλάβη στο εθνικό συμφέρον.

Παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, στο διπλωματικό παρασκήνιο διακινούνται ακόμα πληροφορίες ότι, ακριβώς επειδή η ΠΓΔΜ χάνει την προθεσμία του Ιουλίου, μπορεί να υπάρξει, κάποιας μορφής, ενδιάμεση συμφωνία σε συνέχεια εκείνης του 1995. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο από τις αρχές του τρέχοντος έτους και ελπίζουμε να παραμείνει σταθερή σε αυτή τη γραμμή.