Του Αλέξανδρου Τάρκα

Αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, για το ύψος και -κυρίως- το είδος των αμυντικών δαπανών της, ίσως προκύψει τους επόμενες μήνες μετά τη σύγκρουση, επί του ιδίου θέματος, μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών κυβερνήσεων χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Το επιχείρημα που διατυπώνεται, προς το παρόν μόνον υπογείως, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιβραβεύεται από τις ΗΠΑ ως ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που επιτυγχάνει το στόχο αμυντικών δαπανών άνω του 2% του ΑΕΠ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αφορά την πληρωμή μισθών και συντάξεων αντί νέων εξοπλισμών ή εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων συστημάτων!

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11 και 12 Ιουλίου), ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολές στις κυβερνήσεις ορισμένων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας -για πολλοστή φορά- την ανάγκη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ. Αποδέκτες των επιστολών ήταν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Η επισήμανση του προέδρου Τραμπ δεν αποτελεί μονομερές αμερικανικό αίτημα, αλλά ομόφωνη (!) απόφαση του ιδίου του ΝΑΤΟ κατά τις προηγούμενες συνόδους του, στην Ουαλία το 2014 και στη Βαρσοβία το 2016,  όταν κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν σταδιακές ενέργειες για την επίτευξη του στόχου του 2% το αργότερο μέχρι το 2024.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.