Το ότι η Ελλάδα πρόκειται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αρχίσει να πετάει τα δικά της Rafale είναι πια γνωστό… και συμφωνημένο, τουλάχιστον στη θεωρία. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει συμφωνήσει να αγοράσει συνολικά 18 γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale (6 «του κουτιού» και 12 μεταχειρισμένα), με τις σχετικές τελικές υπογραφές ωστόσο να αναμένονται.

Πίσω στη Γαλλία, πάντως, οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν ξεκινήσει αναφορικά τόσο με την κατάληξη των χρημάτων που πρόκειται να πληρώσει η ελληνική πλευρά (που μένει να φανεί εάν και πως θα μοιραστούν μεταξύ των γαλλικών υπουργείων), όσο και με την αντικατάσταση των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών που πρόκειται να πωληθούν στους Έλληνες με νέα για τα οποία όμως θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές παραγγελίες έως το τέλος του 2020, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του ο ιστοχώρος defensenews.com.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ωστόσο, ακόμη φαίνεται να υπάρχει σχετική σύγχυση ή ασάφεια γύρω από το ποσό που πρόκειται να πληρώσει η Ελλάδα για τα Rafale της γαλλικής Dassault Aviation, το οποίο οι ιθύνοντες του γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων υπό την υπουργό Φλοράνς Παρλί εμφανίζονται να υπολογίζουν «ανάμεσα σε 1 δισ. ευρώ με 2 δισ. ευρώ». Το εύρος, ωστόσο, ανάμεσα στο 1 δισ. και τα 2 δισ. είναι – αν μη τι άλλο – αξιοσημείωτα μεγάλο για να αναφέρεται δημοσίως ως βάση διαλόγου.

Πρόσφατα γαλλικά δημοσιεύματα, όπως της LaTribune, τοποθετούσαν πάντως το ύψος της ελληνικής αγοράς πιο κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Το μεγάλο εύρος, ένα με δύο δις ευρώ που διαρρέεται από το Γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων έχει να κάνει στην πραγματικότητα με την αποσύνδεση ανάμεσα στα αεροσκάφη και τον οπλισμό τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος για έξι νέα και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale κυμαίνεται στα 1,2 με 1,5 δις ευρώ. Εάν σε αυτά υπολογιστεί η αναγκαστική αλλαγή παλαιότερων βλημάτων (SCALP, MICA) και η αγορά νέων (METEOR κ.ά.), τότε το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 200 με 300 εκατ. ευρώ. Εάν υπολογιστεί, επίσης, ότι η Πολεμική Αεροπορία θα επιστρέψει στη Γαλλία 20 από τα παλιά Mirage-2000 του ελληνικού οπλοστασίου, τότε το λογιστικό κόστος αυξάνεται κατά περίπου 200 εκατ., με δεδομένο ότι οι Γάλλοι υπολογίζουν κάθε μαχητικό εκείνης της γενιάς σε περίπου 10 εκατ. ευρώ τη μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα αφιχθούν τα πρώτα Rafale, ενώ η ολοκλήρωση της παράδοσης αναμένεται στις αρχές του 2022.