Πρώτη τριμερής της μετά-Νετανιάχου εποχής: Όχι μόνο «φίλοι» αλλά και «σύμμαχοι» λέει ο Μπένετ
«Σε ό,τι μας αφορά ως Ελλάδα, ο Νετανιάχου ήταν ο πρωθυπουργός υπό την ηγεσία του οποίου προωθήθηκε αποφασιστικά η αναβάθμιση των “στρατηγικών” ελληνοϊσραηλινών δεσμών καθώς και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. “Συμπτωματικά”, περίπου την ίδια περίοδο, οι σχέσεις του Ισραήλ με μια άλλη χώρα της περιοχής, την Τουρκία, θα επιδεινώνονταν δραματικά», γράφαμε στο Α&Δ πίσω στις αρχές Ιουνίου, εν όψει τότε της αποχώρησης Νετανιάχου από την πρωθυπουργία του Ισραήλ.
Περίπου έξι μήνες μετά, ήρθε πια η ώρα για την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής της μετά-Νετανιάχου εποχής (και την κατά σειρά όγδοη τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσα σε ένα διάστημα περίπου πέντε ετών), με τον 49χρονο Ναφτάλι Μπένετ να έχει πια πάρει θέση ως πρωθυπουργός και οικοδεσπότης στην Ιερουσαλήμ δίπλα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.
8η Σύνοδος Κορυφής
Ο κ. Μπένετ ήταν βέβαια και εκείνος υπό μια έννοια «εκεί» όταν διεξάγονταν όλες οι προηγούμενες τριμερείς, καθώς κατείχε θέση υπουργού στις κυβερνήσεις υπό τον Νετανιάχου από το 2013 και έπειτα, μεταξύ άλλων και θέση υπουργού Άμυνας κατά τη – δύσκολη για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις – περίοδο 2019-2020.
Κοινές αξίες – κοινό όραμα
Ο Ναφτάλι Μπένετ υποδέχθηκε τους «φίλους» του – όπως τους χαρακτήρισε – κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα υπογραμμίζοντας πως οι «ζωντανές δημοκρατίες» («vibrant democracies») Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μοιράζονται μεταξύ τους πέρα από «κοινές αξίες» και ένα «κοινό όραμα» «ειρήνης και σταθερότητας» για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και μια κοινή αντίληψη αναφορικά με τις απειλές που αποτελούν πηγή κοινών ανησυχιών στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στην «ασφάλεια» και στην «τρομοκρατία». Συνέχισε, δε, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή δρουν δυνάμεις που είναι «κακόβουλες» και «καταστροφικές» («bad […] destructive forces»).
«Όλοι μαζί είμαστε ισχυρότεροι» («together we are stronger»), διεμήνυσε ο 49χρονος Ισραηλινός ηγέτης, κάνοντας γνωστό πως Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ επεκτείνουν και ενισχύουν τη συνεργασία και τους δεσμούς τους στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, της ενέργειας και του τουρισμού αλλά παράλληλα και τις μεταξύ τους συμπράξεις στα μέτωπα της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας του κορονοϊού και ευρύτερα των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (όπως ήταν για παράδειγμα οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα την αντιμετώπιση των οποίων συνέδραμαν δυνάμεις από το Ισραήλ).
Ο κ. Μπένετ σημείωσε πως τον περασμένο μήνα (σ.σ. τον Οκτώβριο) είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και τους – «πολύ εντυπωσιακούς» όπως είπε – αρχηγούς των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Κύπρου (σ.σ. τον αρχηγός του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και τον διοικητής της κυπριακής Διοίκησης Αεροπορίας ταξίαρχο Μάριο Φλωρίδη) που επισκέφθηκαν το Ισραήλ (σ.σ. στο πλαίσιο της άσκησης Blue Flag 21) με στόχο την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας.
«Αυτή η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα είναι καλή για τους λαούς, για τις (σ.σ. εμπλεκόμενες) χώρες και για την περιφέρεια (σ.σ. της Ανατολικής Μεσογείου)», δήλωσε ο κ. Μπένετ. Απευθυνόμενος, δε, στους κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως εκείνοι δεν είναι μόνο «πραγματικοί φίλοι» αλλά και «σύμμαχοι», αναφέροντας μάλιστα τις λέξεις «φίλοι» και «σύμμαχοι» και στα ελληνικά.
Ελλάδα – Ισραήλ
«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ ποτέ δεν ήταν καλύτερες», δήλωσε από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος συγκεκριμένα το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα ως «απόδειξη» αυτής της «στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» («durable strategic partnership») που έχουν σφυρηταλήσει τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ναφτάλι Μπένετ και το καλοκαίρι που πέρασε, πίσω στα τέλη Ιουνίου για πρώτη φορά και εν συνεχεία στις αρχές Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε βρεθεί στην Ιερουσαλήμ και ο Νίκος Δένδιας, για να πάρει μέρος στην τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μαζί με τους κ.κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιαΐρ Λαπίντ. Από την Ιερουσαλήμ μάλιστα τότε, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε στείλει το δικό του μήνυμα κατά χωρών όπως είναι η Τουρκία που «προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και, ακόμη χειρότερα, παλιές αντιλήψεις».
Τουρκία – Κυπριακό – Βαρώσια
Το όνομα της «Τουρκίας» ακούστηκε, βέβαια, και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Μπένετ, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης από τα Ιεροσόλυμα στις 7 Δεκεμβρίου, με τους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου στρέφουν τα «πυρά» τους ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα και στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις όπως εκείνες έχουν εκτυλιχθεί τους περασμένους μήνες κυρίως στο μέτωπο της Κύπρου (Βαρώσια, ρητορική διχοτόμησης).
Το μέλλον των τουρκο-ισραηλινών δεσμών (που παρουσιάστηκαν να σημειώνουν βήματα προόδου πρόσφατα, με φόντο την υπόθεση των δύο Ισραηλινών τουριστών που συνελήφθησαν στην Τουρκία ως «κατάσκοποι» για να απελευθερωθούν στην πορεία μέσα σε κλίμα τουρκοϊσραηλινής επαναπροσέγγισης) και ειδικότερα το εάν και κατά πόσο μια ενδεχόμενη αποκατάσταση αυτών των δεσμών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, πλανάται στον αέρα, ειδικά από την έξοδο Νετανιάχου και έπειτα. Ως προς αυτό, στο Α&Δ είχαμε γράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο για τα «μηνύματα επιβεβαίωσης της διμερούς πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας και διεύρυνσης των τριμερών (μαζί με την Κύπρο) περιφερειακών σχημάτων» που «λαμβάνει η Αθήνα από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Ν. Μπένετ».
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του πως η όποια ενδεχόμενη αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, εάν και όποτε εκείνη έρθει (πράγμα το οποίο εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό από τις επιλογές της τουρκικής πλευράς, όπως διαμηνύουν οι Ισραηλινοί), δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε βάρος των δεσμών Ελλάδας και Ισραήλ.
Ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ έχει, άλλωστε, πέραν των σημαντικών ενέσεων ενίσχυσης που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, και άλλα περιθώρια εμβάθυνσης αλλά και διεύρυνσης, όχι μόνο σε διμερές-τριμερές επίπεδο αλλά και μέσα από τις συμπράξεις με άλλες διόλου ευκαταφρόνητες δυνάμεις όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες (3+1) και η Αίγυπτος (που αποκτά θέση ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο ως σταθμός διαμετακόμισης του αιγυπτιακού, ισραηλινού και κυπριακού αερίου, ως φαίνεται στη θέση που θα είχε εάν πραγματοποιείτο ο προτεινόμενος αγωγός EastMed).