Αγνή Κ. Κολιαδήμου

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

1912 – 1967

Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Κιάφας 5, 10678 Αθήνα. Τηλ.: 210 3811077, Fax: 210 3811086. Καμβουνίων 9, 54621 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 256146, Fax: 2310 256148. e-mail: epikentro@epikentro.gr,  www.epikentro.gr., ISBN: 978-960-458-814-5, Σελίδες: 472

 

Πρωτοπαίρνοντας το βιβλίο, αναρωτήθηκα γιατί ο νομός Πέλλας να παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες. Ένα απλό ξεφύλλισμα ήταν αρκετό, για να με πείσει ότι η «περίπτωση» της Πέλλας είναι άκρως αντιπροσωπευτική και όντως αξίζει να γίνει γνωστή. Στο νομό Πέλλας είχαμε, τουλάχιστον στην αναφερόμενη περίοδο, κάθε λογής προσφυγικά ρεύματα. Άνθρωποι έφυγαν από εκεί κι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί. Και οι μετακινήσεις αυτές μόνον ομαλά δεν έγιναν. Διωγμένοι ήσαν και οι μεν και οι δε.

Επομένως, σε μια εποχή που το λεγόμενο «Μεταναστευτικό» κυριολεκτικά βράζει, ένα τέτοιο βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Πόσο δε μάλλον, όταν τα γραφόμενα έχουν στενή συνάφεια και με ένα άλλο καυτό θέμα των ημερών μας. Το Μακεδονικό! Να θυμίσουμε ότι το γνωστότατο «Τα μυστικά του Βάλτου», της Πηνελόπης Δέλτα, στο νομό Πέλλας διαδραματίζεται.

Το πολλαπλώς επίκαιρο λοιπόν αυτό βιβλίο αποτελεί τη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως και, συνεπώς, είναι άκρως επιστημονικό στη δομή του. Το ευτύχημα είναι ότι οι σημειώσεις βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας κι έτσι δεν χρειάζονται συνεχή «πισωγυρίσματα» που –αν μη τι άλλο– είναι εκνευριστικά. Τα παρατιθέμενα στοιχεία είναι …καταιγιστικά και πρέπει να ομολογήσουμε ότι κουράζουν τον αναγνώστη.

Όμως αν θέλουμε μια επιστημονική μελέτη ενός θέματος θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στην ανάγνωσή της. Τέτοια βιβλία δεν είναι «για να περνάμε την ώρα μας». Προσφέρουν γνώση και, συνεπώς, απαιτούν προσοχή και εγρήγορση. Το παρόν βιβλίο δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα. Καλύπτει το θέμα του από κάθε άποψη. Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλό.