Του Βασίλη Τσιάμη
Αξιωματικός το Στρατού Ξηράς ε.α., Στέλεχος της Ε.Ε. σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας

Στις 22 Ιανουαρίου, Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν μία νέα συνθήκη συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης του 1963 (Συνθήκη των Ηλυσίων, 22 Ιανουαρίου 1963), αλλά και με στόχο να εμβαθύνουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία, επεκτείνοντάς την σε επιπλεόν τομείς και με συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

Ασφαλώς ό,τι συμφωνείται μεταξύ των δυο πολιτικο-οικονομικών drivers της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.), είναι σημαντικό. Πρωτίστως. για τις διμερείς τους σχέσεις. αλλά αναμφίβολα έχει σημαντική επίδραση και στη Ε.Ε. σαν σύνολο.

Αυτό αποκτά επιμέρους σημασία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου:

– η Ε.Ε. διέρχεται μία από τις τελευταίες και πιο δύσκολες φάσεις της πλήρους ενοποίησής της, αγγίζοντας πλέον ευαίσθητους τομείς, όπως αυτούς της Ασφάλειας και Άμυνας, της Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής και μάλιστα εν μέσω αποχώρησης ενός από τα μεγαλύτερα μέλη της.

– το κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ε.Ε. αναμορφώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπου η επιλεχθείσα συνταγή φαίνεται να είναι ένα μίγμα συρρίκνωσης δικαιωμάτων με παράλληλη επένδυση στην καινοτομία.

– οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί δυνάμεων και σχέσεις αναδιατάσσονται, με κύριες τις νεές ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας, αλλά και την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής όχι πλέον μόνο σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά επιπλέον σχετικά με τη διαχείριση των πόρων και πηγών ενέργειας, όπως επίσης με τις νόρμες των εμπορικών ισοζυγίων.

– τέλος, και κοιτώντας πιο βραχυπρόθεσμα, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών, όπου οι φωνές αμφισβήτησης του κατά πόσο η Ε.Ε. κατευθύνεται ορθά προς επίτευξη των βασικών αρχών και επιδιώξεων, που οδήγησαν στη δημιουργία της, διαρκώς ενδυναμώνονται.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.