Του Αλέξανδρου Τάρκα

Το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που θα συνδέει το Ισραήλ, μέσω Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαντάζει  εξωπραγματικό, λόγω των μεγάλων τεχνικών δυσκολιών και των τεράστιων αποστάσεων (150 χιλιόμετρα ως την Κύπρο, 650 χλμ. ως την Κρήτη, 400 χλμ. ως την Πελοπόννησο και μετά το χερσαίο τμήμα και η σύνδεση προς Ιταλία), αλλά για πρώτη φορά κάτι κινείται.

Η συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Μπερ Σέβα (120 χλμ. νότια της Ιερουσαλήμ) στις 20 Δεκεμβρίου 2018 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία, τερματίζοντας ένα εντυπωσιακό παρασκήνιο αρκετών ετών. Οι πρώτες συζητήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013 και είχε δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη, και επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επί της αντίστοιχης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι οι διαδικασίες κυλούσαν ομαλά και γρήγορα. Η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς -μέχρι και την άνοιξη του 2018- τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει.

Πρωταγωνιστής του πολυετούς παρασκηνίου ήταν ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος απεδείχθη ότι τήρησε μία υπόσχεση που είχε δώσει στον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016, είχε ζητήσει από τον Κύπριο πρόεδρο να μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό το μυστικό μήνυμα ότι, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε λάβει τις τελικές αποφάσεις της, οι χειρισμοί θα γίνονταν προσεκτικά και μόνον από τον ίδιο με σεβασμό προς την Αθήνα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπολόγιζε, το καλοκαίρι του 2016, ότι ίσως υπήρχε πιθανότητα να λογικευθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ώστε οι σχέσεις Ιερουσαλήμ-Άγκυρας να αποκατασταθούν, έστω μερικώς, με ταυτόχρονη επίλυση του Κυπριακού. Η διπλή αυτή πρόοδος θα επέτρεπε την επιλογή της πιο σύντομης εξαγωγικής οδού, προς την Τουρκία, χωρίς τα μεγάλα κόστη και τις άλλες δυσκολίες του σχεδίου EastMed.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.