Σε ένα βίντεο ενός λεπτού στο Telegram, ένας ελεύθερος σκοπευτής με μάσκα και τα διακριτικά της Wagner εγκωμιάζει το ρωσικής κατασκευής πυροβόλο όπλο Orsis T-5000 rifle.

«Ο εξοπλισμός συστήνεται ανεπιφύλακτα» λέει σε δημοσιογράφο του καναλιού Zvezda TV που διαχειρίζεται το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Βγάζοντας τον γεμιστήρα του όπλου στο πλευρό του, συνεχίζει: «Χρησιμοποιεί δυτικά πυρά διαμετρήματος 338. Λειτουργεί πολύ καλά. Μπορεί να διαπεράσει ελαφριά κάλυψη αν ο εχθρός βρίσκεται πίσω από αυτήν. Και σε ανοιχτό πεδίο μπορεί να πλήξει τον εχθρό σε απόσταση έως και 1.500 μέτρων».

Τα Orsis T-5000 κατασκευάζονται από την εταιρεία Ρromtekhnologiya με έδρα τη Μόσχα που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο για τα «δυτικά» πυρά; Σύμφωνα με το Politico, η Promtekhnologiya όπως και η έτερη ρωσική Tetis έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρτίδες από την Hornady, μια αμερικανική εταιρεία που διαφημίζει τα προϊόντα της ως «Ακριβείας. Θανατηφόρα. Αξιόπιστα».

Οι αποκαλύψεις του Politico προστίθενται σε μια σειρά από αποδείξεις πως, παρά την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων προς της Μόσχα, προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, φονικού και μη, εξακολουθούν να φτάνουν στη Ρωσία.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα άμυνας, οι διογκούμενες ανάγκες του πολέμου έχουν αποκαλύψει την έλλειψη κατασκευαστικής ικανότητας της Ρωσίας για σφαίρες, κάτι που τροφοδοτεί και γιγαντώνει τη μαύρη αγορά των δυτικών πυρομαχικών.

Όπως σημειώνει το Politico, «οι πληροφορίες για την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού “κρύβονται” σε κοινή θέα: Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών -εισαγωγείς, προμηθευτές και περιγραφές προϊόντων- μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ρωσικό διαδίκτυο και γνώση των διεθνών κωδικών τελωνειακής ταξινόμησης».

«ΔΕΝ εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία και δεν διαθέτουμε άδεια εξαγωγής για τη Ρωσία από το 2014. Δεν υποστηρίζουμε καμία αγορά προϊόντος μας σε κανένα κάθαρμα από τη Ρωσία και αν διαπιστώσουμε πώς τα αποκτούν, αν συμβαίνει αυτό, θα κάνουμε το παν δυνατό για να το σταματήσουμε» διαμηνύει ο Στιβ Χόρναντι, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης οικογενειακής εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Promtekhnologiya που αρνείται κάθε σχέση με τη Hornady, απορρίπτοντας πως διαθέτει έγγραφα εκτελωνισμού για την εισαγωγή πυρομαχικών.

Πάντως, ερωτηθείς για το τι πυρομαχικά χρησιμοποιούν οι μισθοφόροι του, ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε στο Politico πως διαθέτουν «τεράστια ποσότητα πυρομαχικών, προερχόμενων από το ΝΑΤΟ».

Πηγή: Politico, kathimerini.gr