Πολιτικές στοχεύσεις και ιδεοληψία εις βάρος της ιστορικής μνήμης
Του Ιωάννη Σ. Λάμπρου
Από το 2015 λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σειρά εκδηλώσεων, έχοντας ως επίκεντρο την 12η Οκτωβρίου 1944, ημέρα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Οι εκδηλώσεις τιτλοφορούνται «12 Οκτωβρίου 1944, Η Αθήνα ελεύθερη». Ο τίτλος είναι ακριβής, διότι χρειάστηκαν αρκετοί μήνες ακόμη για να αποχωρήσουν, πλήρως, τα γερμανικά στρατεύματα από την ελληνική επικράτεια.
Τις εκδηλώσεις στηρίζουν το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, ενώ μετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνεπώς δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πρωτοβουλία κάποιου φορέα, αλλά συνειδητή κρατική πολιτική.
Η θεματική των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν συνδέεται με την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Σε ένα βαθμό αυτό είναι κατανοητό, διότι η 28η Οκτωβρίου δεν συμβολίζει μόνο την κήρυξη του πολέμου αλλά και όσα ακολούθησαν: όχι μόνο την ιταλική αλλά και γερμανική εισβολή, την Κατοχή, την Αντίσταση, τον λιμό, τις εκτελέσεις, την αποχώρηση των Γερμανών. Στην παραπάνω θεματική, όμως, ενώ υπάρχουν εκδηλώσεις για τα καταφύγια της Αθήνας, την παιδική λογοτεχνία και για το ρόλο του ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση, δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεις για την πολεμική προπαρασκευή, το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο του πολέμου, το δεύτερο «ΟΧΙ» τον Απρίλιο του 1941, την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ, τη δράση όλων των αντιστασιακών ομάδων, τις ενέργειες της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και τη συνεισφορά των εκεί ελληνικών δυνάμεων στην συμμαχικό αγώνα, στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ευρώπη.
Συνέπεια των παραπάνω οι εκδηλώσεις, διαρκείας 29 ημερών (χρόνος ικανός να επισημανθούν όλες οι πτυχές της περιόδου 1940-1944) να αποσιωπά σημαντικές εκφάνσεις της περιόδου και να στερεί το κοινό από μια ολιστική ιστορική προσέγγιση.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.