Η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση – που περιμέναμε εδώ και μήνες – λέγεται ότι ξεκίνησε τελικώς «αθόρυβα» το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις δυνάμεις του Κιέβου να πραγματοποιούν επιθέσεις κυρίως σε νοτιοανατολικές περιοχές του κατεχόμενου από τις ρωσικές δυνάμεις Ντονέτσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προαναγγείλει το περασμένο Σάββατο, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Wall Street Journal, ότι οι στρατιώτες του είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρόνο και τα σημεία αυτής της αντεπίθεσης.

Ήδη από τη Δευτέρα, αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να βλέπουν «σημάδια» ότι η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε. Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, όλα τα βλέμματα θα στρέφονταν όχι στο Ντονέτσκ αλλά στη Χερσώνα.

Το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο κατέρρευσε μερικώς τα ξημερώματα της Τρίτης, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες νερού που τώρα πλημμυρίζουν δεκάδες χωριά και πόλεις στον ουκρανικό νότο αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο λόγος για ένα φράγμα που «στέλνει» νερό προς τουλάχιστον τέσσερις κατευθύνσεις: στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα του οποίου και αποτελεί μέρος, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια το οποίο βρίσκεται βορειότερα, σε μεγάλο αριθμό καλλιεργήσιμων ουκρανικών εκτάσεων αλλά και στην υπό ρωσικό έλεγχο χερσόνησο της Κριμαίας στον νότο προς υδροδότηση.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ήταν Ρώσοι εκείνοι που ανατίναξαν μέρος του φράγματος (το οποίο βρίσκεται στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές) με σκοπό να αποτρέψουν μια ουκρανική αντεπίθεση καθώς ήταν γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα επιχειρούσαν κάποια στιγμή να περάσουν στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού. Ο Ζελένσκι είχε μάλιστα προειδοποιήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ότι «Ρώσοι τρομοκράτες» θα μπορούσαν να πλήξουν το εν λόγω φράγμα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στείλει παρατηρητές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μόσχα από την άλλη πλευρά, ήταν Ουκρανοί εκείνοι που προχώρησαν στη συγκεκριμένη δολιοφθορά με στόχο… να δικαιολογήσουν την αποτυχία της αντεπίθεσής τους καθώς γνώριζαν ότι θα αποτύχουν.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποιος ωφελείται επί του πρακτέου από την καταστροφή του εν λόγω φράγματος και ως προς αυτό το ερώτημα οι απόψεις προς το παρόν διίστανται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι Ουκρανοί σίγουρα δεν ωφελούνται καθώς η αντεπίθεση στην οποία επιθυμούσαν να προχωρήσουν στην περιοχή του Δνείπερου τώρα δεν μπορεί να γίνει πράξη, ενώ παράλληλα καλούνται τώρα να εκκενώσουν και δεκάδες χωριά στις υπό ουκρανικό έλεγχο περιοχές.

Αλλά και οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά (που είχαν όντως ναρκοθετήσει το φράγμα, όπως λέγεται) μάλλον δεν θα ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα στην υδροδότηση της Κριμαίας η οποία παίρνει περίπου το 85% του νερού της από τον εν λόγω κανάλι.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα είναι ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά για τον λαό της Ουκρανίας», γράφουν οι Αλεξάντερ Γουόρντ και Αρι Χόκινς στο National Security newsletter του Politico.

Με φόντο αυτά τα δεινά, δυτικοί αξιωματούχοι (Τζέιμς Κλέβερλι, Ρομπέρτα Μέτσολα κ.ά.) έσπευσαν, εκ νέου, να κατηγορήσουν τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Πράγματι, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης ορίζει (Άρθρο 15) ότι «έργα ή εγκαταστάσεις […] όπως φράγματα, αντιπλημμυρικές τάφροι, σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας δεν θα αποτελούν αντικείμενο επίθεσης […] εάν η επίθεση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση (έκκληση) επικινδύνων δυνάμεων και συνεπακόλουθες σοβαρές απώλειες ανάμεσα στον αστικό πληθυσμό».

Οι όποιες καταγγελίες ωστόσο δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν πρακτικά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, εκεί δηλαδή όπου… ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τα μέσα ενίοτε αφήνουν πίσω τους καμένη γη.

Για την ιστορία, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιωτικές δυνάμεις πλημμυρίζουν περιοχές με στόχο να πλήξουν τον αντίπαλο. Κάθε άλλο μάλιστα.

Το 1938, κατά το Β΄ Σινοϊαπωνικό Πόλεμο, οι δυνάμεις της Κίνας επέλεξαν να καταστρέψουν σειρά από αναχώματα πλημμυρίζοντας τις περιοχές γύρω από τον Κίτρινο Ποταμό («1938 Yellow River flood») για να βυθίσουν τους Ιάπωνες εισβολείς στη λάσπη. Με πλημμυρισμένες εκτάσεις είχαν όμως αντιμετωπίσει και οι Ολλανδοί τους Ισπανούς κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο. Ενώ και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου, οι Βρετανοί είχαν βομβαρδίσει γερμανικούς υδατοφράκτες στην κοιλάδα του Ρουρ και οι Σοβιετικοί είχαν (το 1941) καταστρέψει υδροηλεκτρικό φράγμα στο Δνείπερο, στην περιοχή της Ζαπορίζια, για να ανακόψουν το πέρασμα των Γερμανών μέσα από τα εδάφη της Ουκρανίας…