Πόλεμος στην Ουκρανία: Προωθούν οι Ρώσοι… εναλλακτικά σχέδια ειρήνευσης μέσω Ασίας και Αφρικής;
Εκπλήσσοντας το ακροατήριο που μάλλον δεν περίμενε μια τέτοια πρόταση, ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο παρουσίασε στις αρχές Ιουνίου, από το βήμα της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας «Διάλογος της Σάνγκρι-Λα» («Shangri-La Dialogue») στη Σιγκαπούρη, ένα (δικό του;) ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την πρόταση του Ινδονήσιου υπουργού, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και εν συνεχεία αμφότερες να κάνουν πίσω κατά περίπου 15 χιλιόμετρα από τις σημερινές τους θέσεις. Μεταξύ τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη την επιτήρηση της οποίας θα αναλάβουν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την – υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών – διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις διαφιλονικούμενες περιοχές της Ουκρανίας, δημοψηφισμάτων μέσω των οποίων πρόκειται να κριθεί το μελλοντικό καθεστώς αυτών των περιοχών.
Οι Ουκρανοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ακροατήριο ενώπιον του Σουμπιάντο στη Σιγκαπούρη, προφανώς δεν ενθουσιάστηκαν.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Ολεγκ Νικολένκο απέρριψε την πρόταση περί δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαφιλονικούμενες περιοχές αλλά αντιθέτως κατεχόμενες περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην κριτική του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρεζνίκοφ κατήγγειλε ότι η ινδονησιακή πλευρά δεν είχε διαβουλευτεί με το Κίεβο αναφορικά με αυτό το σχέδιο προτού το παρουσιάσει δημόσια. «Αυτό μοιάζει με ρωσικό σχέδιο, όχι με ινδονησιακό σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεζνίκοφ.
Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 12 Ιουνίου, θα έκανε την εμφάνισή του και ένα δημοσίευμα στους Straits Times (στη μεγαλύτερη δηλαδή αγγλόφωνη εφημερίδα της Σιγκαπούρης), το οποίο θα «έβλεπε» όντως ρωσικό δάκτυλο πίσω από το ειρηνευτικό σχέδιο της Ινδονησίας, υπενθυμίζοντας τη μακροχρόνια και ισχυρή διάσταση των στενών δεσμών της Μόσχας με τη Τζακάρτα, η οποία Τζακάρτα ήταν επί σειρά ετών και ένας από τους καλύτερους πελάτες της ρωσικής Rosoboronexport.
Παράλληλα ωστόσο, το (δικό τους;) ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία προωθούν πλέον και οι Αφρικανοί ηγέτες που ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες (16 – 17 Ιουνίου) σε Ουκρανία και Ρωσία για να συναντήσουν από κοντά τους κ.κ. Ζελένσκι (την Παρασκευή) και Πούτιν (το Σάββατο).
Ομάδα Αφρικανών ηγετών από τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, τη Σενεγάλη, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, τις νήσους Κομόρες και τη Δημοκρατία του Κονγκό μεταβαίνει αυτές τις ημέρες σε Ουκρανία και Ρωσία, με αποστολή να δώσει ώθηση στην προοπτική της ειρήνευσης.
Ηγετικό ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα, από την πλευρά των Αφρικανών, παρουσιάζεται να έχει ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, η κυβέρνηση του οποίου ωστόσο κατηγορήθηκε τον περασμένο Μάιο δημόσια από τις ΗΠΑ (από τον Αμερικανό πρέσβη στην Πρετόρια συγκεκριμένα) ότι έχει στείλει όπλα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στην Ουκρανία. Η νοτιοαφρικανική πλευρά έσπευσε να αρνηθεί κατηγορηματικά όσα της προσάπτουν σχετικά με αποστολές όπλων στη Ρωσία, πλην όμως είναι γνωστό – και αδιαμφισβήτητο – ότι ο Ραμαφόζα διατηρεί καλές σχέσεις με την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως άλλωστε και η ηγεσία της Ουγκάντα, ενώ τον επόμενο μήνα (26 – 29 Ιουλίου 2023) είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη και η δεύτερη Σύνοδος Ρωσίας – Αφρικής…