Οι παρασημοφορήσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας και, κυρίως, οι διαρροές διαφόρων κύκλων του Προεδρικού για ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών στη κατάρτιση της περιβόητης λίστας, οδήγησαν τελικά στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Έπειτα από δύο 24ωρα συγκρατημένης ανοχής για τις διαρροές που απέδιδαν στο Νίκο Δένδια την ευθύνη για όλες τις παρασημοφορήσεις, από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών καταγράφηκε μια συγκρατημένη μεν, εύγλωττη δε αντίδραση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαιναν προς την Α&Δ ότι δεν υπάρχει ουδεμία εισήγηση που να έχει υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

Σημείωναν, επιπλέον, ότι  δεν υπάρχει γνωμοδότηση, ούτε και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας. Ακολύθως δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση. Και τελικά, δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές ζητούσαν από όποιον έχει “οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει”.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ, ήπια αλλά όχι αναμενόμενη, καθώς ευθύς εξαρχής υπήρχε εντολή να μην υπάρξει εμπλοκή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανώτατου Πολιτειακού Θεσμού. Η θεσμική στάση του Νίκου Δένδια δεν φαίνεται να εκτιμήθηκε από ορισμένους κύκλους, που έσπευσαν προχθές να αποδώσουν στο υπουργείο Εξωτερικών την ευθύνη για την αμφιλεγόμενη πρόταση προς παρασημοφόρηση ενός διασώστη μεταναστών και προσφύγων, ο οποίος, ωστόσο έχει διατυπώσει αμφιλεγόμενες απόψεις για το δικαίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ελλάδας.