Πιέσεις στη Κίνα για το λιμάνι του Πειραιά
Πιέσεις, για την ώρα υπό μορφήν συστάσεων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επιβατικό τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους επιβάτες, αλλά και να βελτιωθεί η λειτουργία της πόλης του Πειραιά ξεκίνησε να ασκεί η κυβέρνηση διά του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια. Ηδη η πρώτη σύσταση έγινε προς τον πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Φανγκ Τσιου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί στο γραφείο του υπουργού για το ίδιο θέμα και η διοίκηση του –υπό κινεζικό έλεγχο– ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ συμμετέχει με ποσοστό 7,14% το ελληνικό Δημόσιο διά του Υπερταμείου και έχει το δικαίωμα από τη νομοθεσία να θέτει θέματα στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Η πρωτοβουλία, η πρώτη από ελληνική κυβέρνηση από το 2016, οπότε και η Cosco Shipping απέκτησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, αποδίδεται από κυβερνητικές πηγές στο γεγονός πως εδώ και εννέα χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών στο επιβατικό τμήμα του λιμανιού, «παρά τις αυξήσεις των τελών ελλιμενισμού και των υπηρεσιών που έχουν γίνει προς τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αλλά και τις εταιρείες κρουαζιέρας που το χρησιμοποιούν». Τίθεται επίσης θέμα βελτίωσης της λειτουργίας της πόλης του Πειραιά, όπως επιδιώκει εδώ και χρόνια ο δήμος. Θέματα εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων και υπηρεσιών εκτιμάται πως έχουν μείνει πίσω, ενώ προβληματισμός διατυπώνεται ακόμη και για θέματα καθαριότητας όπως και ασφαλείας, αναφέρουν πηγές από την Ακτή Βασιλειάδη όπου και βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας. Λείπουν επίσης, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ή υπολειτουργούν στοιχειώδεις υποδομές, όπως σκίασης και κλιματισμού. «Στο αποκορύφωμα της καλοκαιρινής σεζόν, οπότε και χιλιάδες αυτοκίνητα και δεκάδες χιλιάδες επιβάτες χρησιμοποιούν το λιμάνι κάθε μέρα, η κατάσταση είναι αφόρητη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στη συνάντηση του Βασίλη Κικίλια με τον Κινέζο πρεσβευτή, ο υπουργός επισήμανε ευθέως πως «είναι κρίσιμο η κινεζική πλευρά να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε αναγκαίες επενδύσεις». Οπως είπε, «αυτές μπορεί να υλοποιηθούν γρήγορα, με χαμηλό κόστος και να έχουν υπερπολλαπλάσιο όφελος για τους ταξιδιώτες αλλά και την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά». Στις υποδομές αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, «έργα ύδρευσης, πρόσβαση σε δίκτυο WiFi, κατασκευή περισσότερων επιβατικών σταθμών, στεγάστρων και υποδομών ασφαλείας, παροχή καλύτερων υπηρεσιών πληροφόρησης δρομολογίων».
Επειτα από αυτή τη συνάντηση που ζήτησε και πραγματοποίησε με τον Κινέζο πρεσβευτή τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ακτή Βασιλειάδη, ο Β. Κικίλιας αναμένεται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος συμμετέχει και ως μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ και επιδιώκει ομοίως τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού.
Αμέσως μετά, και πάντως πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένεται να κληθεί στο γραφείο του υπουργού και η διοίκηση του ΟΛΠ, από την οποία εκτιμάται πως θα ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τρίτη ο ΟΛΠ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5% στα 230,9 εκατ. ευρώ το 2024 και καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 30,8% στα 87,4 εκατ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 204,5 εκατ. ευρώ.