Του Ηλία Νταλούμη 

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, κάτι σημαντικό έγινε στις Βρυξέλλες που στην Ελλάδα «πέρασε στα ψιλά», για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.  Ας ξεκινήσουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις…

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε η εξής: «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η επίσημη δήλωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή στη δημιουργία της «Ευρώπης της Άμυνας», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Επίσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας καλωσόρισε τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως επεσήμανε στην ομιλία του, δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς σεβασμό στα σύνορα της Ευρώπης, όπου ανατολικά είναι τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, ούτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.

Στη σύνοδο συζητήθηκε ακόμη η ουσιαστική συγχρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας, καθώς και η ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των πόρων και στη διασυνοριακή συνεργασία ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλυσε την πρότασή του για μια συλλογική συνεργατική δράση στα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.»

Από το Υπουργείο Εξωτερικών είχαμε την ακόλουθη: «Σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών συζητήσαμε για τη PESCO, δηλαδή για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία, τα 23 από τα 28 κράτη-μέλη.».

Και αυτό ήταν όλο! Να υποθέσουμε ότι, ως Ελλάδα, δεν είμαστε και τόσο υπέρ αυτής της κίνησης; Ειλικρινά δεν ξέρουμε. Όποια πάντως κι αν είναι η απάντηση, σίγουρα δε μπορεί να καταλογιστεί στα υπέρ μας.

Τι είναι όμως η PESCO; Σίγουρα δεν είναι η ροδακινιά ή έστω ένα ροδάκινο! Αυτό είναι μόνον στα ιταλικά. Κι εδώ θα πρέπει να επέμβει η κ. Federica Mogherini, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Δεν είναι και ότι καλύτερο να νομίζουν οι συμπατριώτες της ότι προΐσταται κι ενός …ροδάκινου. Να αφήσουμε  όμως τα λογοπαίγνια και να δούμε την ουσία. PESCO λοιπόν είναι τα αρχικά των λέξεων Permanent Structured Cooperation που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να την πούμε Μόνιμη Συγκροτημένη Συνεργασία ή Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία.

Η PESCO είναι ένα πλαίσιο και μια διαδικασία που βασίζεται στη Συνθήκη για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Στόχος της είναι να αναπτυχθούν, από κοινού, αμυντικές ικανότητες και να διατεθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα της Ε.Ε. ως εταίρου για τη διεθνή ασφάλεια, συμβάλλοντας, επίσης, στην προστασία των Ευρωπαίων και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των αμυντικών δαπανών. Η διαφορά μεταξύ της PESCO και άλλων μορφών συνεργασίας είναι ο δεσμευτικός χαρακτήρας των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, η συμμετοχή παραμένει εθελοντική και η λήψη αποφάσεων θα παραμείνει στα χέρια των συμμετεχόντων κρατών μελών. Η ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα αυτό θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των διαφορετικών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, θα ενισχύσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Η PESCO θα συμβάλει στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. να ενεργεί μόνη της,  όταν χρειάζεται. και με τους εταίρους όποτε είναι δυνατόν. Οι στρατιωτικές δυνατότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της PESCO παραμένουν στα χέρια των κρατών-μελών, οι οποίες μπορούν, επίσης, να τις καταστήσουν διαθέσιμες σε άλλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ.

Δομή και διακυβέρνηση 

Η PESCO θα έχει μια δομή δύο επιπέδων:

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.