Τις τελευταίες εβδομάδες, σε όσες συναντήσεις βρέθηκα με επενδυτές, ιδιώτες ή θεσμικούς,  όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα  ότι  έχουν στερέψει από  φρέσκιες ιδέες. Κανείς δεν αισθάνεται βολικά, όταν αγοράζει και κανείς δεν θέλει να πουλήσει.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα (Διάγραμμα 1), με τις αποδόσεις των αγορών από την αρχή της χρονιάς, ότι ο δείκτης S&P έχει κερδίσει 7,45%. Με μια δεύτερη ματιά, θα δούμε όμως ότι οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων διάρκειας 30 ετών υποχώρησαν 3,2%. H αγορά των αμερικανικών ομολόγων υποχωρεί στο σύνολό της, καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η ανησυχία όλων είναι τι θα συμβεί στις μετοχές, εάν υποχωρήσουν και  άλλο οι τιμές των ομολόγων.

Σε μια περίεργη χρηματιστηριακή στιγμή

Διάγραμμα 1

Πολύ σημαντικός παράγων είναι και τα ευρωπαϊκά επιτόκια, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, για πρώτη φορά από το 2015, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου διάρκειας πέντε ετών  βρέθηκε στο μηδέν! Να σημειώσουμε ότι, μέχρι πρότινος, οι αποδόσεις ήταν αρνητικές. Επίσης, οι τιμές της  γερμανικής 10ετίας υποχωρούν συνεχώς από το Δεκέμβριο, δείχνοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν πια κίνητρο να αγοράσουν την ασφάλεια των ομολόγων του Βερολίνου. Η εικόνα αυτή, εποχούμενη και από τη άνοδο του euro σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, φαίνεται ότι  οδηγεί τα «φρέσκα» euro σε μετοχές. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.  Παρατηρούμε στο Διάγραμμα 2, όπου αποτυπώνεται η απόδοση του γερμανικού ομολόγου διάρκειας 10 ετών, ότι ο βασικός δείκτης δανεισμού στην Ευρώπη αυξάνεται. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δανείζονται με βάση το γερμανικό επιτόκιο συν ένα περιθώριο (spread) ανάλογα με τον κίνδυνο της κάθε χώρας. Η σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται ότι τελειώνει λίγους μήνες πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.  Καθώς είμαστε λοιπόν μπροστά από την υποχώρηση των τιμών για τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και πάλι πλανάται το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε κοντά στις κορυφές, τουλάχιστον αυτού του ανοδικού κύκλου. Κανείς όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ανοδικό ρεύμα. Όλοι αναμένουν μια αφορμή.

Σε μια περίεργη χρηματιστηριακή στιγμή

Διάγραμμα 2  Απόδοση  Γερμανικού ομολόγου διάρκειας 10 ετών

Στο παρακάτω Διάγραμμα 3, παρατηρούμε πώς κινήθηκαν οι κλάδοι στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Την καλύτερη απόδοση είχε ο κλάδος της βιοτεχνολογίας και ακολούθησε το λιανικό εμπόριο. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στους κλάδους που είχαν τη χαμηλότερη απόδοση, οι οποίοι μάλιστα υστέρησαν σε σχέση με τον S&P 500. Ο κλάδος εξόρυξης χρυσού και αργύρου, παρά την άνοδο των πολύτιμων μετάλλων και την υποχώρηση του δολαρίου, δεν μπόρεσε να υπεραποδώσει. Το ίδιο και ο κλάδος των επενδυτικών υπηρεσιών, όπου, με την αγορά στα μέγιστα, θα έπρεπε να προεξοφλούνται σημαντικά κέρδη  για τις εταιρείες αυτές.

Σε μια περίεργη χρηματιστηριακή στιγμή

Σε μια περίεργη χρηματιστηριακή στιγμή

Διάγραμμα 4. Αποδόσεις των εταιριών του κλάδου αμυντικής βιομηχανίας και διαστήματος

Στο κλάδο των εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας και Διαστήματος, ο κυρίαρχος εξακολουθεί να είναι η Boeing. Η τιμή της μετοχής καταγράφει διαρκώς νέα ιστορικά υψηλά, ακολουθώντας τα νέα υψηλά των παραγγελιών που λαμβάνει για  αεροσκάφη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν ημέρες που ο δείκτης DOW Jones κατέγραφε νέα υψηλά εξαιτίας της θεαματικής ανόδου της Boeing!

Σε μια περίεργη χρηματιστηριακή στιγμή

Put/call options Ratio

Η αισιοδοξία της αγοράς καταγράφεται στο διάγραμμα του λόγου των Put options/Call options (Πτωτικές/ Ανοδικές θέσεις σε Δικαιώματα προαίρεσης). Φαίνεται ότι, από το Δεκέμβριο και μετά, ανοίγουν όλο και περισσότερες ανοδικές θέσεις απ’ ό,τι συνήθως. Η αισιοδοξία είναι θετική, αλλά στις αγορές θέλει πολλή προσοχή, καθώς, συνήθως, εκδηλώνεται σε ακραίες καταστάσεις.

Είμαστε λοιπόν σε μια περίεργη χρονική στιγμή, όπου αρκετοί συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε κορυφές, αλλά κανείς δεν θέλει να βγει από την αγορά.