Έκπληξη και ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ως προς την περίεργη και αφύσικη -επί τετράμηνο περίπου- αδυναμία συνεννόησης με την Ουάσιγκτον για τον ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ με την παρουσία, στην ελληνική πρωτεύουσα, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Αν και οι διμερείς σχέσεις διανύουν μία από τις θερμότερες περιόδους τους και κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναλαμβάνουν σοβαρές πρωτοβουλίες (έστω μειωμένης αποτελεσματικότητας) για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Στέητ Ντηπάρτμεντ απορρίπτει τα διαδοχικά αιτήματα και τις εναλλακτικές ημερομηνίες που υποβάλλει η ελληνική πλευρά.

Η αμερικανική στάση έχει δυσμενέστατες συνέπειες για την ουσία και την εικόνα των διμερών επαφών. Γιατί συγκρίνεται, πρωτίστως, με τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, στις 18 Μαΐου 2022 στην Ουάσιγκτον, για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» ΗΠΑ-Τουρκίας, ο οποίος είναι ιεραρχικά κατώτερος του «Στρατηγικού Διαλόγου» με την Ελλάδα.

Πέραν της διπλωματικής διάστασης, για το ταξίδι Μπλίνκεν υφίσταται και το εσωτερικό, επικοινωνιακό (και προεκλογικό) ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με σκοπό την επανάληψη των θεαματικών επαφών, του Οκτωβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020, με τον τότε υπουργό, Μ. Πομπέο.

Η εκκρεμότητα για τον 4ο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου χρονολογείται από τον Ιούλιο φέτος, όταν η ελληνική πρόταση για προγραμματισμό επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν, στις αρχές Οκτωβρίου, απορρίφθηκε, μάλλον βάσιμα, λόγω της χρονικής εγγύτητας με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ αντιπρότεινε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Το ζήτημα φαινόταν να έχει κλείσει, αλλά στα τέλη του καλοκαιριού η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε πως η δέσμευσή της ίσχυε μόνον ως προς το σκέλος της ημερομηνίας του 4ου γύρου και όχι ως προς την προσωπική συμμετοχή του κ. Μπλίνκεν.

Κατόπιν αυτού, ο ορισμός του ταξιδιού, το αργότερο ως τα τέλη του 2022, συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνης, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο κ. Τσούνης δεν δικαίωσε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης για την παρεμβατική ισχύ του στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Το απαντητικό -αρνητικό- μήνυμα ήταν ότι, αντί του κ. Μπλίνκεν, στην αντιπροσωπεία θα ηγείται υφυπουργός ή βοηθός υπουργός (ενδεχομένως, η κυρία Β. Νούλαντ ως άριστη γνώστης των προβλημάτων της περιοχής).

Τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ Ελλήνων διπλωματών συζητείται ότι, προς άρση του αδιεξόδου, ο 4ος γύρος θα μπορούσε να διεξαχθεί, όπως και ο 3ος γύρος του Οκτώβριου 2021, πάλι στην Ουάσιγκτον με σιωπηρή κατάργηση της πρακτικής της, ανά έτος, εναλλαγής σε καθεμία από τις δύο πρωτεύουσες.

Επίσης, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν της 24ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση εξετάζει την εκδοχή πρόσκλησης του Αμερικανού υπουργού στην Αθήνα στις αρχές του 2023, πριν από τις εκλογές. Βέβαια, ακόμα και αν ο νέος προγραμματισμός αποδειχθεί χρήσιμος για την προώθηση της ατζέντας του Στρατηγικού Διαλόγου, πάγια πρακτική του Στέητ Ντηπάρτμεντ, διεθνώς, αποτελεί η αποφυγή ανάμιξης ή παρεξηγήσεων σε προεκλογικές περιόδους. (Υπάρχει άλλωστε το κακό ιστορικό προηγούμενο του Ιουνίου 1993 με την υποτιθέμενη παρέμβαση για φθινοπωρινές πρόωρες εκλογές από τον υπουργό Γ. Κρίστοφερ, ενώ στην πραγματικότητα του το είχε πρώτος πιθανολογήσει ο Κων. Μητσοτάκης).

Ταυτόχρονα, ασάφεια διατηρείται και ως προς την οριστικοποίηση συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ («σχήμα 3+1») μέχρι τα τέλη του έτους, όπως είχε συμφωνηθεί μετά από τηλεδιάσκεψή τους στις 9 Μαΐου. Η Ουάσιγκτον δεν έχει ορίσει ακόμα τον τόπο και χρόνο συνάντησης, αλλά ελπίζεται πως αυτό θα γίνει μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 2 Νοεμβρίου 2022