Του Ηλία Νταλούμη

Πολύς ντόρος έγινε για τη δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, κατά την οποία «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή». Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού όλοι θέλησαν να πάρουν θέση. Επειδή είμαστε παρόντες στην συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΥΕΘΑ, επιτρέψτε  μας να παραθέσουμε τα γεγονότα όπως έγιναν.

Καταρχήν, η εν λόγω φράση δεν έγινε ως «αυθύπαρκτη» δήλωση. Συνομιλώντας ο ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης με τους δημοσιογράφους, κάποια στιγμή και ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει πως αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις διάφορες τουρκικές προκλήσεις, ένας από τους παρισταμένους πετάχτηκε -διακόπτοντας τη συζήτηση- λέγοντας: «και τι θα γίνει αν οι Τούρκοι ανέβουν σε κάποια βραχονησίδα;». Η άμεση αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν η παραπάνω –περιβόητη πια– φράση στην οποία δεν έδωσε συνέχεια προκειμένου να ολοκληρώσει το θέμα στο οποίο αναφερόταν. Λίγο μετά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί». Ο άνθρωπος ούτε κάποια επιθετική θέση πήρε, ούτε «απάντηση» στους Τούρκους έδωσε. Είπε κάποια απολύτως αυτονόητα.

Το απίθανο είναι ότι η μεν αντιπολίτευση στήριξε όσα ειπώθηκαν από τον Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ η κυβέρνηση μάλλον «τήρησε αιδήμονα σιγήν». Τουλάχιστον τις πρώτες ώρες. Έσπευσε όμως να «εκμεταλλευτεί» το κλίμα που «διαμόρφωσαν» κάποιοι υποστηρικτές της, συγκαλώντας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το οποίο, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Οι κυβερνητικοί πάντως με όλα αυτά, κατάφεραν να βγάλουν από την «κορυφή» των ειδήσεων την υπόθεση Πετσίτη, η οποία τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Για να μην πούμε την αρμόζουσα φράση, που έχει το μειονέκτημα να μην θεωρείται και τόσο καθώς πρέπει.Για το τέλος να προσθέσουμε δύο πράγματα που οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυμούνται: Πρώτον, κατά την κρίση των Ιμίων, το 1996, όταν ερωτήθηκε ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ «τι να κάνουμε με τους Τούρκους που είχαν αποβιβαστεί στην δυτική Ίμια», αυτός είχε προτείνει τον βομβαρδισμό της με βόμβες napalm. Πράγμα που «μετά βδελυγμίας» – και μάλλον έντρομος – απέρριψε ο Κώστας Σημίτης. – Δεύτερον, την εξωτερική πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός με το ΥΠΕΞ και όχι το ΓΕΕΘΑ, που έχει ως έργο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίζουν κάθε εξωτερικό εχθρό.

Υ.Γ.: Οι διάφορες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον δεν λαμβάνονται υπόψη και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου…