«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» Υπόδειγµα κακής διαχείρισης
Σε στρατιωτικό επίπεδο ο Οκτώβριος κάθε χρονιάς σηµαδεύεται από την άσκηση «Παρµενίων»στην οποία µετέχει το σύνολο των Ενόπλων ∆υνάµεων. Τώρα, γιατί επιλέχτηκε να δοθεί το όνοµα του εν λόγω στρατηγού τόσο του Φιλίππου όσο και του Αλέξανδρου –αν και δεν ήταν και ο πιο πετυχηµένος – παραµένει µυστήριο. Τέτοιου είδους όµως µυστήρια συναντάµε πολλά στις Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις και η λύση τους σίγουρα δεν είναι του παρόντος.
Ο «Παρµενίων 2019» λοιπόν θα µπορούσε να ήταν µια καθ’ όλα πετυχηµένη άσκηση. ∆υστυχώς δεν ήταν. Η αποτυχία της –στο επικοινωνιακό επίπεδο– υπήρξε παταγώδης! Κι εδώ κάποιοι ίσως αναρωτηθούν: «µα γιατί µια στρατιωτική άσκηση θα πρέπει να ασχοληθεί µε ζητήµατα επικοινωνίας;». Μα γιατί η πληροφορία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κι αυτό έχει αποδειχτεί ιστορικά. Και όταν λέµε «πληροφορία» δεν εννοούµε βέβαια να γνωρίζουµε µόνον τα του αντίπαλου, αλλά και το πώς θα παρουσιάσουµε εµείς σε όλους τους άλλους –πώς θα «πλασάρουµε» κατά το κοινώς λεγόµενο – τα γεγονότα. Σ’ αυτόν λοιπόν τον τοµέα ο «Παρµενίων 2019» σηµείωσε µεγάλη αποτυχία.

Ας ξεκινήσουµε µε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας, που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου: «ολοκληρώθηκε σήµερα µε επιτυχία η Εθνική ∆ιακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» µε διακλαδικού χαρακτήρα, δραστηριότητες και αποβατικές επιχειρήσεις στη νήσο Σαµοθράκη.
Κατά την τελική φάση της άσκησης, εκτελέστηκαν πυρά αυτοκινούµενων πυροβόλων και τεθωρακισµένων αρµάτων του Στρατού, επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, πλοίων του Πολεµικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας. Τις δραστηριότητες παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άµυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόµου και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Ι) Θεµιστοκλής Μπουρολιάς. Το βασικό νυχτερινό επιχειρησιακό σκέλος της Άσκησης, που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» στο Νοµό Έβρου, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, µαζί µε τον υπουργό Εθνικής Άµυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και σύσσωµη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευµάτων (ΤΑΜΣ) «Παρµενίων 2019» διεξήχθη από τις 26 Σεπτεµβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2019 σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.»

∆εν θα σχολιάσουµε αυτήν καθ’ αυτήν την ανακοίνωση. Θα πούµε µόνον ότι οι δύο αναφερόµενες δραστηριότητες ήσαν οι κορυφαίες της όλης άσκησης, καθώς κινητοποιήσεις-επιχειρήσεις και των τριών Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων, πραγµατοποιήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα σχεδόν από την πρώτη ηµέρα. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες ήσαν ανάλογες των δύο αναφεροµένων. ∆εν γνώρισαν όµως τόσο ευρεία δηµοσιότητα όσο αυτές στον «Αετό» και την Σαµοθράκη, επειδή την τελευταία ηµέρα των ασκήσεων –όπως συνηθίζεται ανά τον κόσµο– παρίσταται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Είναι φυσικό λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες να παίρνουν και την µεγαλύτερη δηµοσιότητα. Κι εδώ είχαµε τις σχετικές «επεµβάσεις». Γιατί µπορεί µια νυχτερινή άσκηση-επίδειξη να είναι εντυπωσιακή οπτικά, αλλά σίγουρα µία αποβατική ενέργεια δείχνει πολλά περισσότερα πράγµατα για την ετοιµότητα των Ενόπλων ∆υνάµεων. Προ παντός όµως δείχνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας µεταξύ των τριών Κλάδων. Πράγµα που όµως όλοι αντιλαµβανόµαστε, είναι όχι απλώς το ζητούµενο, αλλά το προαπαιτούµενο για τις σύγχρονες Ένοπλες ∆υνάµεις. Φαίνεται όµως ότι το ΓΕΕΘΑ είχε αντίθετη άποψη! Γιατί αρνήθηκε να φροντίσει για τη διανυκτέρευση στην Αλεξανδρούπολη των διαπιστευµένων δηµοσιογράφων στο ΥΕΘΑ, οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσουν, εκτός από τη νυχτερινή δραστηριότητα-επίδειξη στον «Αετό», και τις πρωινές αποβατικές στην Σαµοθράκη. Και η άρνηση αυτή ήταν διπλή. Αφενός ζήτησε από τους δηµοσιογράφους –εφόσον επιθυµούσαν την κάλυψη– να πληρώσουν το ξενοδοχείο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας, το 1974! Αφετέρου απέρριψε –χωρίς την παραµικρή δικαιολογία – την πρόταση του ΓΕΣ να φιλοξενηθούν οι διαπιστευµένοι δηµοσιογράφοι σε οικήµατα του ΚΑΑΥ (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) της Αλεξανδρούπολης.

Και για µεν την πρώτη περίπτωση µπορεί να υπάρξει ο ισχυρισµός ότι αυτό έγινε για λόγους οικονοµίας. Όµως ο ισχυρισµός αυτός είναι, λίαν επιεικώς, γελοίος. Κατά πρώτον, οι εν λόγω δηµοσιογράφοι δεν ήσαν ούτε 5 (πέντε). Άρα η σχετική δαπάνη, µε την χρέωση του προτεινόµενου ξενοδοχείου να είναι 65 ευρώ, ήταν της τάξης των 300 ευρώ! Και αυτό ,όταν για την παρουσία των Ενόπλων ∆υνάµεων στην ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δαπανήθηκε ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ…
Για τη δεύτερη περίπτωση δικαιολογία απλώς δεν υπήρξε! Ίσως ο Α/ΓΕΕΘΑ να µην επιθυµούσε δηµοσιότητα σε µια εκδήλωση που ο ίδιος δεν θα ήταν παρών. Ή και να µην ήθελε καθόλου την πραγµατοποίηση της συγκεκριµένης αποβατικής ενέργειας. Γι’ αυτό άλλωστε «άδραξε» την ευκαιρία να κοινοποιήσει το συµβάν µε την φρεγάτα Έλλη, την ώρα που αυτό έληγε αισίως! Μάλιστα χρησιµοποιήθηκε ο όρος «προσάραξη», ενώ επρόκειτο για «επικάθηση». Και δεν πρόκειται για λεπτοµέρεια, καθώς η διαφορά ανάµεσα στους δύο όρους είναι τεράστια. Απόδειξη -του ότι η Έλλη δεν είχε πάθει τίποταήταν ότι το συµβάν έληξε µε το πρώτο φως της ηµέρας και, τη µεθεποµένη, η φρεγάτα στάλθηκε να εκτελέσει καθήκοντα «σκοπούντος πλοίου» στο Αιγαίο!
Τα προαναφερθέντα είναι δύο µικρά –ελάχιστα θα µπορούσαµε να πούµε– δείγµατα των διαφωνιών που υπήρξαν στον «Παρµενίωνα 2019». Γιατί υπήρξαν και άλλα, στο επίπεδο του σχεδιασµού της άσκησης, τα οποία και δεν χρειάζεται να δηµοσιοποιηθούν.

Γενικά, ο «Παρµενίων 2019» είχε µεν «ιδιαιτερότητες», αλλά, ως προς το καθαρά επιχειρησιακό µέρος, αρµόδιοι επιτελείς και άνθρωποι, που συµµετείχαν ενεργά στην υλοποίησή του, δηλώνουν ότι πήγε καλά και ότι οι στόχοι που είχαν µπει επιτεύχθηκαν. Αν µάλιστα είχαν αποφευχθεί και τα προαναφερθέντα, τότε σίγουρα θα µιλάγαµε για µια άκρως επιτυχηµένη άσκηση. Ας αρκεστούµε λοιπόν σε αυτά και ας ελπίζουµε ότι τα φετινά σφάλµατα δεν θα επαναληφθούν.